Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария


Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария
Снимка: iStock

3497

Потребителските цени в Унгария са нараснали с 10,7 на сто през май - най-високото равнище от 23 години, въпреки политиката на премиера Виктор Орбан за налагане на таван на цените на редица стоки. Цените ускоряват растежа си, след като скочиха с 9,5 на сто през април, отчита официалната статистика, цитирана от AFP.

През миналия месец най-много са поскъпнали хранителните стоки и дълготрайните потребителски стоки. Цените на моторните горива са с 10,8 на сто по-високи спрямо година по-рано, а на стоките за битови ремонти и поддръжка с 28,3 на сто.

За да овладее инфлацията, правителството в Будапеща реши през есента да ограничи цените на горивата, така че един литър да не струва повече от 480 форинта (1,23 евро). Подобни мерки бяха предприети през февруари и за 6 основни хранителни продукта като брашно и захар. Въпреки това цените на храните се повишиха с 18,6% през май на годишна база. Унгария сложи таван на цените на горивата

Унгарската централна банка повиши значително основната си лихва през последните месеци и тя достигна 5,4 на сто спрямо под 1 на сто преди година. Тази твърда парична политика обаче не успя да възпре скока на цените и обезценяването на форинта спрямо еврото. В сряда финансовата институция съобщи за "изключителната колебливост" в инфлационните очаквания на домакинствата.

В най-новите си прогнози Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) удвои прогнозата си за инфлацията тази година в членовете си до 8,5 на сто, което е годишен максимум от 1988 г., предава БТА.

Повишаването на инфлацията се е ускорило отчетливо заради продължаващите нарушения във веригите за доставки и скока в цените на енергията, храните и металите след избухването на войната в Украйна.

"Засега има малка надежда за понижаване на цените. Правителството поддържа таван на цените на горивата, тъй като цените на енергията и техните вълнообразни ефекти са основните двигатели на покачването на цените", се казва в коментар на местния бизнес портал Napi, който прогнозира, че успокояването на цените ще отнеме дълго време.

Виктор Орбан обвини през април политиката на санкции на ЕС срещу Русия, преди да обяви въвеждане на извънреден данък за компаниите. Очаква се този ход да донесе на хазната 2 милиарда евро и да подкрепи стратегията на правителството. Орбан посече бизнеса с жестоки извънредни данъци

Преизбран за четвърти пореден мандат в началото на април, Виктор Орбан е поставен под натиск за "оздравяване" на държавните финанси, след като отпусна доста помощи преди изборите, най-вече за младите хора и пенсионерите.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички