Орбан посече бизнеса в Унгария с жестоки извънредни данъци


Орбан посече бизнеса в Унгария с жестоки извънредни данъци
Снимка: Government of Hungary

15081

Унгарският премиер Виктор Орбан използва извънредните си правомощия и обяви мащабен пакет от извънредни данъци в страната. Освен това разпореди съкращаване на разходите за тази и следващата година в размер на около 5,7 млрд. евро, предава Bloomberg.

Припомняме, че на 24 май Орбан наложи извънредно положение в Унгария, позовавайки се на предизвикателствата, породени от продължаващата война в съседна Украйна. Това му даде възможността да управлява чрез декрети. Сега унгарският премиер обяви нови мерки, които ще ударят индустриите – от банковия до енергийния сектор и от авиолиниите до телекомуникациите.

Кои фирми ще плащат новите данъци?

Банките ще плащат 10% данък върху нетните приходи през 2022 г. и 8% през 2023 г. на два равни транша. Първият трябва да бъде платен до 10 октомври, а вторият - до 10 декември 2022 г.

Петролните компании, които внасят руски суров петрол, ще плащат 25% данък върху разликата в ценовите равнища между руския петрол и сорта Брент. Данъкът трябва да бъде платен до 1 юли за 2022 г. Това е препратка към рафинерията Mol Nyrt., на която ЕС предостави освобождаване от петролното ембарго на блока.

Телекомуникационните компании и фирмите за търговия на дребно ще плащат прогресивен данък въз основа на нетните продажби, който е до 7% от приходите на телекомуникационните компании и до 4,1% за търговията на дребно - при приходи над 100 милиарда форинта (около 257 млн. евро).

Авиокомпаниите трябва да плащат такса за пътник в размер на 10 евро, що се отнася за тези авиолинии, които летят в рамките на ЕС и в по-голямата част от Европа. За тези, които пътуват към трети страни, таксата е малко над 25 евро.

Данъците върху финансовите трансакции и акцизите, както и редица други по-малки налози в икономиката, също ще бъдат повишени или разширени, според постановлението на унгарското правителство.

В чия полза са евтините горива?

В края на май Орбан предприе още една противоречива стъпка, като разпореди цените за чужденци в унгарските бензиностанции да се увеличат, за да може да се сложи край на "бензиновия туризъм". Той нашумя заради сравнително евтиния газ и бензин в страната и много хора от Австрия, Словакия и Румъния прекосяваха границата до най-близкия град от другата страна, за да заредят резервоарите си. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Заради наложения таван на цените унгарците плащат едва 1,23 евро за литър гориво, което е една от най-изгодните цени в Европа. За сравнение в България бензинът струва 3,27 лв. (1,67 евро) за литър, а дизелът - 3,34 лв./литър (1,71 евро). Реалната пазарна цена за дизел и бензин в Унгария в момента е съответно 1,93 и 1,97 евро. Смята се, че ограничението в цените помага на около 5,5 милиона души в Унгария. Унгария сложи таван на цените на горивата

Таванът на цените на горивата ще спести на унгарските домакинства средно 21 000 форинта (53,10 евро) през юни. Тази икономия е изчислена при среден разход от 76 литра гориво. Най-активните шофьори, които купуват най-много гориво, ще плащат около 50 000 форинта (128,5 евро) по-малко на месец. Средностатистическите шофьори, които са около 40% от всички автомобилисти, ще спестят 13 000 форинта (33,4 евро). Дори онези, които карат колите си най-рядко и пълнят резервоара само веднъж месечно, ще спестят поне 4800 форинта (12,33 евро), според данни на мозъчния тръст Századvég.

Икономически проблеми

Миналата седмица унгарските активи бяха подкопани. Пазарите бяха изненадани от объркването покрай паричната политика на Централната банка, новите планове за данъчно облагане и перспективите пред правителството за осигуряване на ключови средства от ЕС. Всичко това доведе до почти рекордно нисък форинт спрямо еврото.

Правителството на Унгария обеща още миналия месец, че съкращенията на публичните разходи и икономиите ще съставляват 60% от бюджетната консолидация, докато другите 40% ще са от приходите от извънредни данъци.

Съкращенията на разходите включват 10% намаление на харчовете на правителството през 2022 г. и 2023 г., което ще възлезе съответно на 581 млрд. форинта (1,49 млрд. евро) и 500 млрд. форинта (1,285 млрд. евро). Държавните инвестиции в размер на 1,15 трилиона форинта ще бъдат спрени за тази и следващата година, а щедрите субсидии за цените на комуналните услуги ще бъдат ограничени за домакинствата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо източноевропейците харесват лидери като Орбан

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички