Цигарите поскъпват от 1 март 2023 г. заради увеличение на тютюневия акциз


Цигарите поскъпват от 1 март 2023 г. заради увеличение на тютюневия акциз
Снимка: iStock

23636

От 1 март 2023 г. ще започне поетапно повишение на акциза на цигарите и на другите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари, това реши служебният кабинет. Министрите са одобрили и как ще се вдигат тютюневите акцизи през следващите 4 години.

Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни вече 4 години. Още в предишния парламент с актуализацията на бюджета за 2022 г. от Министерството на финансите предложиха вдигане на акциза за цигарите, което да влезе в сила още от 1 юли 2022 г., но депутатите не го подкрепиха, като основно дебатите бяха за това какво време е нужно на бизнеса да определи новите цени и да се снабди с нови бандероли. Отлагат поскъпването на цигарите

Новото предложение на МФ е за по-плавно вдигане на акциза през годините спрямо първоначалния вариант. Това ще доведе и до по-малко поскъпване на цигарите. Минималният акциз за цигарите от сегашните 177 лв. за 1000 къса ще стане 185,5 лв., или кутия цигари ще поскъпне с 20-30 ст. През 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса, на следващата година – 202 лв., а през 2026 г. ще стане 211 лв. Така за 4 години кутия цигари ще поскъпне с 2-3 лв.

Освен това поетапно ще поскъпне и тютюнът за пушене, тъй като е планирано акцизът от 152 лв./кг. да се повиши в следващите 4 години на 222 лв. Налогът на електронните цигари през 2023 г. ще се вдигне значително – от сегашните 233 лв./кг. на 282 лв., а след 4 години ще достигне до 400 лв. Задава се голямо поскъпване на алкохола и цигарит

Първи сме в Европа по тютюнопушене

България е с най-ниското данъчно облагане на тютюневите изделия в ЕС. Същевременно страната ни има рекорден дял на пушачите от населението – близо 40% и с най-висока смъртност в Европа, причинена от тютюнопушене - 20 000 души годишно. За последните 10 години има 43% ръст на употребата на тютюневи изделия, които струват на българите по 4 млрд. лв. на година.

Тези тревожни данни са от анализ на Института за икономически науки в Белград и Университета на Илинойс в Чикаго, представени от гражданска коалиция „За живот без тютюнев дим“. Сдружението призова правителството да предприеме по-сериозно увеличение на акцизите като доказано средство за намаляване на тютюнопушенето и спасяване на човешки животи. България е страната в ЕС с най-евтини алкохол и цигари

„В другите страни на Европа по безспорен начин се потвърждава, че само при сериозно повишаване на цената на тютюневите изделия се постига спад на тютюнопушенето. В България обаче от години политиката на управляващите е да повишават облагането плавно и постепенно, с по 20-30 ст. на година, което е едва 5%, и не води до най-важната цел на акциза – да откаже хората да пушат“, заяви д-р Гергана Гешанова, „За живот без тютюнев дим“. По думите ѝ е възможно в края на тази година ЕК да преразгледа директивата за акцизите и сериозно да увеличи минималните ставки за цигарите и тогава българското правителство трябва да се съобрази с по-високите нива.

От сдружението вече са провели срещи с министъра на финансите с апел за по-решителни действия. „Данни от ЕС сочат, че ръст на акцизите с 10% води до минимум 4% спад на пушачите. Ако акцизът у нас се вдигне с 15%, кутия цигари ще поскъпне до 6 лв. Това ще доведе до 77 млн. по-малко изпушени кутии цигари, но същевременно до 92 млн. лв. повече приходи в бюджета“, обясни Павел Антонов от организацията „За живот без тютюнев дим“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Цигарите и други тютюневи изделия поскъпват заради хляба, газа и парното

Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък 

Защо цигарите в България са толкова евтини?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички