Защо цигарите в България са толкова евтини?


Защо цигарите в България са толкова евтини?
Снимка: iStock

24530

Цените на цигарите са една от най-често обсъжданите теми, когато се говори за разликите между Източна и Западна Европа. На Запад акцизите върху тютюневите продукти са високи, което ги прави значително по-скъпи. И независимо че доходите са по-високи, пушенето е скъпо удоволствие.

Макар Европейския съюз да е единен пазар, разликите в цените на цигарите са драстични. В България кутия цигари струва средно 2.57 евро, докато в Ирландия цената е 4 пъти и половина по-висока – 11.37 евро.

Това означава, че у нас си купувате над 4 кутии цигари за същата сума, за която в Ирландия ще получите 1 кутия. И още - за една и съща цена в България може да 9 кутии (180 цигари, почти 1 стек), а в Ирландия – само 2 (40 цигари).

На тези разлики обръща внимание и германският вестник Bild в материал със заглавие "Защо цигарите в България струват само 2,57 евро?".

В България са най-евтините цигари в Европейския съюз и едни от най-евтините в Европа. Цената им у нас е 2 пъти по-ниска от средната за ЕС. Поглеждайки към целия континент, те са по-евтини само в Македония, Албания, Сърбия и Босна, но тези страни не са част от ЕС. Дори в Черна гора цигарите са по-скъпи, отколкото у нас. В Румъния – също.

Цигарите са евтини в повечето държави от бившия соц лагер. В Полша например средната цена за кутия е 3.26 евро. Цените са подобни в Хърватия, Унгария, Словакия и балтийските държави. Малко по-високи са в Словения и Румъния.

Причината е проста – източните държави имат сравнително ниски данъци върху тютюна и следователно евтини цигари.

Най-скъпите цигари в ЕС са в Ирландия, а на континента – в Норвегия. Цените са подобни и в Обединеното кралство, което наскоро напусна ЕС. Данните са на Евростат, към декември 2019 г.

Германия е по средата с цени средно от 5,64 евро. Във Франция кутия цигари е на средна цена от 7,78 евро.

Цените на цигарите в ЕС постоянно се увеличават, като за последните 2 десетилетия са поскъпнали почти 3 пъти. Държавите умишлено повишават данъците върху тютюневите изделия и налагат все по-големи ограничения върху търговията и употребата им с цел намаляване на броя на пушачите и опазване на общественото здраве.

Стимул за контрабанда и продажба "на черно"

Големите разлики в цените са стимул за пренасянето на евтини цигари между Източна и Западна Европа. Това се забелязва и в емигрантските групи във Facebook, където цигарите са сред най-често предлаганите стоки за продажба. Цените им, разбира се, са в пъти по-ниски спрямо тези в търговската мрежа.

Европейската комисия препоръчва да се намали разликата в данъците върху тютюна в единния пазар. Това ще ограничи незаконната търговия и ще стимулира повече хора да се откажат от тютюношушенето.

Делът на пушачите сред възрастните в Европа е 26%, което предизвиква безпокойство. При 15-24-годишните този процент дори е по-голям – 29 на сто.

Данъчното облагане е важно, за да се намали тютюнопушенето, но какви ще са акцизите върху тютюневите изделия зависи от всяка отделна държава.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички