До 300 000 лева глоба за търговци, ако не платят на доставчика


До 300 000 лева глоба за търговци, ако не платят на доставчика
Снимка: iStock/Guliver

16209

Търговците, които не платят на доставчика на селскостопански стоки и хранителни продукти в срок ще бъдат санкционирани с имуществена санкция в размер от 5 000 до 300 000 лева. Това предвижда проект за Методика за определяне на санкциите и глобите, налагани по Закона за защита на конкуренцията, публикуван за обществено обсъждане в портала Strategy.bg.

Глобите ще възлизат на процен от оборота, но не повече от 100 000 лева за леки нарушения, до 200 000 лева при средни и до 300 000 лева при тежки нарушения.

Срокът за плащане може да бъде до 30 дни след осъществената доставка или до 30 дни след датата за определяне на платимата сума по доставката, сочи справка в Закона за защита на конкуренцията. Глобите ще са със същите прагове, ако търговецът реши да откаже доставката без да е предупредил доставчика с най-малко 30 дни предизвестие.

Критериите за определяне на тежестта на нарушението включват степента на засягане на доставчика на селскостопански и хранителни продукти, неговото икономическо състояние, както и отношенията между стопанските субекти във веригата за доставки на тези продукти, както и негативния ефект върху конкуренцията и потребителите на съответния пазар, пише в мотивите към проекта.

Ако търговецът предприеме действия за преустановяване на нарушението веднага след намесата на Комисията за защита на кокуренцията или след сигнал от страна на засегнатите лица, това ще се счита за обстоятелства, които смекчават отговорността.  

Проектът предвижда промяна на методиката за определяне на някои глоби засягащи практики, които нарушават конкуренцията, като съгласувани практики между конкуренти или злоупотреба с господстващо положение на пазара. Традиционно глобите ще зависят от тежестта на нарушението и ще представляват процент от оборота на провинилата се фирма. Санкция до 8% от оборота ще се налага за леки нарушения, при по-тежките глобата ще скача до 12% от оборота, а за тежките нарушения КЗК ще налага санкция в размер до 15% от оборота.

Санкциите по старата методология възлизаха на 5%, 8% и 10% от оборота, съответно за леки, средни и тежки провинения.  

При картел на предприятия, КЗК ще налага глоби на всяка една от провинилите се фирми в размер до 10% от оборота, но не повече от до 100 000 лева (леки), 150 000 лева (средни) и 200 000 лева (тежки).  

При повторно нарушение глобата ще може да скача с до 100%, а на компанията, която бъде определена за лидер на картела ще бъде налагана по-висока санкция с до 25%.

Глобата представлява процент от оборота за последната финансова година. Ако дадена компания сама разкрие картела пред регулатора, то глобата може да бъде намалена.

Промените в Закона за защита на конкуренцията са от началото на тази година, като проектът за нова методолигия за определяне на санкциите ги вкарва официално в арсенала на КЗК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички