371 млн. евро глоба за банков картел на пазара на облигации


371 млн. евро глоба за банков картел на пазара на облигации
Снимка: Getty Images

4074

Финансовите институции Nomura, UBS и UniCredit бяха глобени с общо 371 млн. евро от антимонополния регулатор на ЕС за участие в картел при търговията на европейски държавни облигации.

Това е поредна глоба наложена на финансова институция във връзка с разкриването на няколко картела на полето на валутната търговия, индексите EURIBOR и LIBOR и търговията с държавни ценни книжа.

Европейската комисия посочи, че Bank of America, RBS (понастоящем NatWest), Natixis и WestLB (понастоящем Portigon) също са участвали в картела. NatWest е избегнала глоба от 260 млн. евро след като издаде наличието на картел на европейския регулатор по конкуренцията. Bank of America и Natixis също се разминават с глобата, тъй като нарушенията им излизат извън обсега на давностния срок за налагане на санкции, съобщават от ЕК, цитирани от Reuters. Portigon, която е правен и икономически наследник на WestLB, няма да бъде глобена, тъй като не е генерирала нетни приходи през последната финансова година, посочват от ЕК.

“Добре функциониращ пазар на европейските облигации е от първостепенна важност както за членовете на еврозоната, които пласират тези ценни книжа за да генерират ликвидност, така и за инвеститорите, които купуват и търгуват с тях”, казва европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление до медиите. ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса

ЕК посочва, че картелът е функционирал в периода 2007-2011 година, като търговците на банките са обменяли информация помежду си за цените и предлаганите обеми по време на аукциони. Освен това трейдърите са сверявали цените показвани на техните клиенти или на пазара чрез чатове на терминалите на Bloomberg.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички