ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса


ЕС налага единен данъчен режим за бизнеса
Снимка: iStock

3853

Европейската комисия прие план за единен режим за данъчно облагане на бизнеса в страните членки. Планът цели 27-те нации в ЕС да събира повече данъци от компаниите, тъй като в съвременния глобален свят трансграничният бизнес, често осъществяван чрез интернет, е станал ежедневие. Режимът предвижда някои големи компании, които оперират в ЕС, да публикуват ефективните си данъчни ставки с цел постигането на по-голяма прозрачност. Готвят се и нови мерки, които да пресекат избягването на данъци чрез използването на „кухи” фирми, предава euractiv.com.

„Време е да преосмислим облагането в Европа”, каза Паоло Джентилони, европейски комисар по икономиката, в изявление. „Както нашите икономики правят преход към нов модел на растежа... така трябва и нашите данъчни системи да се адаптират към приоритетите на 21-ви век”, казва той.

Правителствата по света отчаяно се опитват да събират допълнителни приходи за възстановяването на разклатените от пандемията икономики, като корпоративното облагане логично попадна по светлината на прожекторите след години на спад на постъпленията по този канал. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват най-развитите икономики в света, се очаква да даде съгласие през юни за налагането на глобални правила за данъчното облагане на големи международни корпорации като Google, Amazon или Facebook. Организацията ще даде съгласие и за налагането на единна минимална данъчна ставка за големите бизнеси.

ОИСР се опитва да пресече политиката на някои държави по света да поддържат ниски данъци с цел привличането на инвестиции и големи компании на тяхна територия. Организацията иска да принуди големите компании да плащат данъците си в страните където реално генерират приходи, а не в държавите с ниски ставки, където са позиционирали офиси само и единствено заради по-ниското облагане. 

Европейската комисия планира да използва сделката между членовете на ОИСР като платформа чрез която да наложи единен режим за корпоративно облагане. Планът на ЕС ще засегне и съотношението дълг-капитал в настоящия режим на корпоративно данъчно облагане, което ще провокира компаниите да финансират активностите си чрез собствен капитал вместо чрез нов дълг.

Браншовата организация EuroCommerce, която представлява търговията на едро и дребно, приветства плана, посочвайки, че различните данъчни режими са основна бариера, генерираща повече разходи, на полето на единния пазар на ЕС. „Дигиталната трансформация на нашата екосистема и на икономиката като цяло, се нуждае от данъчна система, която да отговаря на нея”, се посоча в изявлението на организацията.

Планът на ЕК ще се нуждае от одобрението на страните членки на ЕС. Подобни предложения за нова данъчна система не се увенчаха с успех в миналото, тъй като определянето на размера на данъчните ставки в отделните страни на ЕС се приема като изключително право на местните правителства.

Планът, наричан „Бизнес в Европа: Рамка за облагане на дохода” (Business in Europe: Framework for Income Taxation), ще осигури единни правила за корпоративно данъчно облагане в ЕС, посочват от Европейската комисия. Според изпълнителния орган, предложението ще осигури по-справедливо разпределение на данъчните права между страните от ЕС. Новите предложения ще заменят съществуващия план за обща консолидирана основа за корпоративно данъчно облагане, който ще бъде оттеглен.

Активисти приветстват хода на ЕК, посочвайки, че преговорите за унифицирана глобална данъчна система правят стъпка в правилната посока.

„С този план, ЕС задава темпото за глобална данъчна реформа. Сега зависи от Комисията да я осъществи”, казва Чиара Путатуро, данъчен експерт в неправителствената организация Oxfam EU. „Безпрецедентната COVID-19 криза означава, че ЕС трябва да засили данъчното взаимодействие и отделните европейски страни не трябва повече да саботират битката срещу избягването на данъци”, казва тя. По думите й, чрез пресичането на тези практики и пренасочването на данъчните приходи към обществени услуги, като болници и училища, ще може да се намали неравенството.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички