Драстичното поскъпване на водата е неизбежно


Драстичното поскъпване на водата е неизбежно
Снимка: iStock/Guliver

8161

Цената на водата може да скочи с 30%, ако се вземат предвид всички инфлационни процеси от последните години и особено голямото поскъпване на електроенергията от началото на 2021 г. Това заяви пред вестник "Монитор" председателят на съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

По думите му над 10 ВиК дружества в страната са в критично състояние и на практика са пред фалит. Причината е, че на повечето от дружествата в сектора търговците, с които са имали договори за доставка на електроенергия, вече са прекъснали договорите си с тях. "Тези доставчици са си платили неустойките за неизпълнението на обществената поръчка. Причината е скъпият ток. Така водните дружества сега получават електроенергията, нужна за работата им, от доставчик от последна инстанция (ДПИ), където цените са най-високите", посочва Престойски. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

"Много от ВиК дружествата, членове на асоциацията, вече са получили предупреждения за спиране на тока заради неплатени сметки. Засега обаче още не се е стигнало до това заради силно негативния социален ефект, който би породил подобна мярка, и заради помощта от страна на регионалното министерство", обяснява браншовикът. По думите му ВиК дружествата ще обявят нови обществени поръчки за доставка на ток, но дотогава ще плащат по най-високите цени.

В някои ВиК-та, където няма гравитачни доставки, разходите за електроенергия са 40% от всички разходи. Има случаи, в които сметката за ток е по-голяма от месечните приходи на ВиК оператора. Най-потърпевши от високите цени на тока са дружествата в Североизточна България - Шумен, Разград, Търговище, Добрич. КЕВР вдигна цената на водата в 14 области

Престойски смята дори, че е възможно и домакинствата да останат без течаща вода, тъй като немалко дружества са предупредени, че ще им бъде прекъснато електрозахранването, като просрочените задължения към края на октомври надхвърлят 12 милиона лева.

Според Престойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато съюзът е сезирал енергийния регулатор, защото по закон водата трябва да е на социално поносими цени, което е определено като не повече от 2.5% от средномесечния доход на домакинство. "Българският ВиК холдинг не може да спаси ВиК дружествата, защото половината не са под неговата шапка, а и той бил създаден, за да се модернизира инфраструктурата", каза още той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички