Рязко поскъпване на водата заради тока


Рязко поскъпване на водата заради тока
Снимка: iStock/Guliver

13818

Водата ще поскъпне заради увеличението на цените на тока. Това вероятно ще се случи от Нова година. Тогава се очакват и нови, по-високи цени на парното и електроенергията за домакинствата. А проблемът ще трябва да бъде разрешен от новите парламент и правителство, както и от Комисията за енергийно и водно регулиране, пише вестник "24 часа". Идва двуцифрена инфлация до края на годината

В средата на тази година 48 ВиК дружества внесоха в енергийния регулатор бизнес плановете и предложения за цените за периода от 2022 до 2026 г. Тогава обаче нямаше шоково поскъпване на тока за свободния пазар.

Всичките с изключение на "Софийска вода" поискаха увеличение на цените на водата от 1 януари догодина. Изчисленията сочат, че водата ще поскъпне в 20 големи български града. На практика вече няма цена под 2 лева на кубик, а в Сливен от 1,981 лв. новото предложение е водата да струва 3,562 лв., т.е. увеличението е 80%.

Единствено "Софийска вода" е изключение от тази тенденция. От дружеството казват, че увеличението на цената на тока не им се отразява, тъй като произвеждат зелена енергия, тя им стига и дори продават от нея. При другите дружества обаче не е така, особено онези, които добиват водата с помпи.

Все по-големи разходи за ток

Според данните на КЕВР делът на разходите за ток варира между 1,62% до 44,64% от общите разходи без амортизации. Най-висок дял на разходите за ток са на дружествата, които доставят вода с помпи, но и които отчитат по-високи нива на загуби на вода. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

При шест дружества отчетените разходи за електроенергия за 2020 г. надхвърлят 30% от общите разходи за доставяне: Добрич, Сливен, Шумен, Разград, Хасково и Силистра, като най-висок е в Добрич – 44,64% от общите разходи. За още 9 държавни регионални ВиК оператора отчетените разходи за ток за 2020 г. за доставяне надхвърлят 20% от общите разходи.

"Това е грабеж от енергийните дружества спрямо ВиК", заявява управителят на водното дружество във Варна Валентин Вълканов. "Не се справяме, ужасно е положението", признава той. През последните 5 години цената на един киловатчас електроенергия се покачи от 54 на 98 лв. - за целия период, сега само за месец от 100 скочи на около 230 лв. и фирмите отказват доставки на ток. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

"В бизнес плана за развитие за следващите 5 години, който сме дали за одобрение на КЕВР, максималната цена за киловат, определена от регулатора, е 120 лв., а тя вече е много по-висока и не се знае как ще варира", заяви Вълканов.

Ръководителят на силистренското ВиК инж. Васил Боранов, смята, че за момента се справят и си плащат тока, но това е за сметка на заложените инвестиции. "Цената на тока на 27 август бе 281,19 лв. за мегаватчас, нарастването е с около 61% спрямо това, което сме плащали досега", казва той. Дружеството е принудено чрез увеличение на цената на водата за потребителите да се справи със ситуацията. "Няма как да се намери друг начин, понеже в Силистра добиваме водата с помпи и сме зависими изцяло от електроенергията", каза управителят.

ВиК в Добрич вече плаща месечни сметки за ток по 1,3 млн. лв. при 700 000 лв. преди поскъпването. "На практика става дума не за скъп ток, а за много по-скъп и трудно се справяме. Ако няма помощ от държавата, не можем да издържим", предупреждава директорът на дружеството Тодор Гикински. Взетото решение държавата да плаща част от ел. енергията той определя като положително и навременно.

От юли ВиК в Габрово купува тока от доставчик от последна инстанция, след като избраният след обществена поръчка търговец е прекратил договора. "Цената ни преди беше 92,20 лв. за мегаватчас ток. За август е около 250 лв. Според актуалния ни бизнес план токът би трябвало да струва 75 лв., а в момента сме на 250 лв.", обясни управителят Владимир Василев. А цената на водата в Габрово не е променяна. Новият им бизнес план, който е от началото на идната година, е разработван при цена на тока, която вече не е актуална.

"Поскъпването на водата е неизбежно при тези цени на тока. Ако миналата година сме плащали 100 000 лв., тази година плащаме за електроенергия 350 000 лв.", коментира ситуацията шефът на ВиК в Бургас Ганчо Тенев. И добавя, че е предлагал на КЕВР в този случай да се приложи чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който позволява преразглеждане на цените на водата при извънредни ситуации. "Защото ние сме планирали нещата при едни цени на тока, а цената му скочи 2,5 пъти", казва инж. Тенев.

Високата цена на тока на свободния пазар и повишеното потребление на вода заради продължителното засушаване са основните две причини за значителните финансови затруднения на ВиК в Плевен. Засега дружеството компенсира повишените разходи за ток с ограничаване на други разходи. Шоково поскъпване на стоки и услуги

Други варианти освен вдигането на цената

Съюзът на ВиК операторите, "Българският ВиК Холдинг" и синдикатите са отправили запитвания до КЕВР дали не може цените на водата да се коригират още сега заради скъпия ток, но в писмения отговор на комисията е отбелязано, че Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите не позволява това.

КЕВР припомня, че все още не са приети законодателните изменения за социалната поносимост на цените на ВиК услугите, както и за подпомагането на домакинствата с ниски доходи, за да им се гарантира достъп до ВиК услуги. Всичко това бе предвидено в проекта за промяна на закона, внесен в парламента още докато ГЕРБ бяха на власт.

"Българският ВиК Холдинг" би могъл да помогне за ситуацията, като поеме координацията за обща обществена поръчка за купуване на ток от борсата, което би намалило цената му, препоръчва още комисията. "Освен това ВиК дружествата трябва да планират мерки за енергийна ефективност. Това не означава само оптимизиране на работата на енергийните обекти, а и мерки за енергийна независимост, например осигуряване на възобновяеми източници на електрическа енергия и/или съоръжения за съхранение на електроенергия в обектите от ВиК системите", пишат от комисията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79319
 • GBP
  1
  2.32712
 • JPY
  100
  1.13487
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички