Шоково поскъпване на стоки и услуги


Шоково поскъпване на стоки и услуги
Снимка: iStock

29230

Цените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване на природния газ, а от там и на електроенергията. Това заявиха пред вестник "Труд" представители на бизнеса в България. От 1 октомври "Булгаргаз" поиска ново увеличение на цената на синьото гориво с близо 16 на сто. Дружеството е подало заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което предлага природният газ у нас да струва 80,28 лева за мегаватчас без такси и ДДС. Припомняме, че от 1 септември природният газ поскъпна с нови над 20%, след като КЕВР одобри цена от 69,40 лв. за мегаватчас.

"Трудни времена чакат малкия бизнес в България. Това каскадно увеличение на цената на газа няма как да не рефлектира върху разходите на всички предприятия и ще се отрази и на крайните цени на продуктите и услугите", коментира пред вестника Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес. При хранителните стоки, това което наблюдаваме, е вече повишение между 5 и 15 на сто на цените, което най-вероятно ще продължи. При услугите поскъпването ще е над 15 на сто, защото там роля имат и разходите за човешки ресурси, допълни Негулова. В сектора на услугите е важна ролята на квалифицирания персонал, а хората очакват ръст на заплатите, поясни тя. Идва двуцифрен ръст на цените до края на годината

Най-тежко предстоящата криза ще се отрази на предприятията, които не произвеждат стоки от първа необходимост, защото при тях ще има най-силно свиване на потреблението. Допълнително ситуацията се утежнява и от факта, че домакинствата традиционно свиват потреблението през зимата заради по-големите разходи, посочи Негулова. По думите ѝ това ще принуди някои предприятия да преструктурират дейността си или да спрат работа. Според нея тъй като процедурата за обявяване в несъстоятелност е скъпа, фирмите просто се водят в спряна фактическа дейност, но на практика това е скрит фалит.

Поредното поскъпване на газа ще доведе до пореден ръст на цените на тока за бизнеса, защото те са свързани, коментира пред "Труд" Силвия Тодорова, директор на Център "Предприемачество" в Българска стопанска камара. Няма очакване тези цени да се успокоят и да се върнат надолу, допълни тя. Увеличението на газа ще оскъпи производствените разходи, а от там и цените на крайните стоки, което пък ще повиши инфлацията. В крайна сметка всички тези процеси ще окажат натиск върху потребителите и покупателните им възможности, обяснява Тодорова. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

Особено засегната е тежката индустрия и най-вече химическата, която ползва природния газ като суровина, а не като източник на енергия. Ще пострадат и предприятията, които си изградиха собствени парогазови централи. Вълна от фалити няма да има, но със сигурност ще има доста фирми, които ще изпаднат от пазара, посочи експертът. 

Токът ще скочи още, идва Виденова зима

Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас, а цялата икономика – 320 лева за мегаватчас, посочи Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. "Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате. Снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна", твърди Дачев. Огромен износ вдига цената на тока

Мрачната му прогноза е, че ни очаква Виденова зима. "Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", предвижда бизнесменът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Политик: Инфлацията изяде актуализацията на пенсиите

Хлябът неминуемо поскъпва заедно с всички стоки

Цената на олиото скочи с 43% за една година

Цената на хляба отново се вдига

С колко поскъпва домашната лютеница?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички