Държавата пусна черен списък на фирмите, засегнати от санкциите на САЩ


Държавата пусна черен списък на фирмите, засегнати от санкциите на САЩ
Снимка: БГНЕС

7088

Националната агенция за приходите публикува списък с фирми и физически лица, които "попадат и потенциално биха попаднали" в обхвата на санкциите наложени от САЩ по закона "Магнитски". Списъкът, който беше публикуван късно вечерта в края на миналата седмица, съдържа 64 фирми и три физически лица. Приходната агенция е публикувала информацията в резултат на решение на Министерски съвет за създаване на постоянна работна група, която да изготви и поддържа списъка, става ясно от съобщение на пресцентъра на служебния кабинет.

В работната група влизат представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП).

Служебният кабинет е предприел тези действия с цел "да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ".

В списъка попадат всички физически и юридически лица притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC. Освен това данните засягат всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица попадащи под горепосочената дефиниция, включени към момента и за последните 5 години. В списъка влизат и всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка, сочи съобщението.

ДАНС и НАП предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лицата от списъка и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка на лица в случай, че свързаността е прекратена.

Решението се взема, тъй като към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава, пише в съобщението. Решението на правителството е прието неприсъствено.

В средата на миналата седмица САЩ обяви санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков на основание значителната им роля в корупцията в България.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички