Държавите по света с безплатно образование и за чуждестранните студенти


Държавите по света с безплатно образование и за чуждестранните студенти
Снимка: iStock

11018

Придобиването на висше образование зад граница е все по-предпочитано. Много хора мечтаят за подобна възможност за себе си или за децата си, но се притесняват да предприемат такава стъпка заради широкоразпространения мит, че обучението и животът в чужбина са много скъпи. Дори фактът, че много университети предлагат стипендии не подобрява положението, тъй като повечето хора вярват, че те се получават само от отличниците.

Е, не винаги е така и далеч не навсякъде. Представяме ви няколко държави, в чиито университети всеки студент може да учи, като плаща единствено малка такса за регистрация.

Германия

Висшите учебни заведения в Германия се финансират от държавата, така че за студентите те са безплатни, като това се отнася както за местните гражданите, така и за чужденците, записани в бакалавърски или магистърски степени. За студентите се определя семестриална такса, варираща между 60 и 400 евро на семестър в различните университети. Обучението става на немски език, затова чужденците трябва да потвърдят, че владеят немски език, поне на ниво 1C.

Освен това броят на безплатните програми на английски език ежегодно расте, включително за бакалавърското ниво. Единствената пречка за прием в немски университет след училище може да е различен период на обучение.

В допълнение има и опция за безплатно образование за година в Studienkolleg в Германия – специален курс за подготовка за обучение в университет за чужденци. В края на обучението се полагат изпити и резултатите от тях се изпращат в университета.

Животът в Германия, спрямо други европейски страни, е доста евтин. В зависимост от града, студентът може да се нуждае от 750 до 1100 евро месечно.

Чехия

Висшето образование в Чехия също е държавно и студентите не плащат за него. Можете обаче да учите безплатно само на държавния език, програмите на английски език за чужденци са платени. За целта трябва да потвърдите, че владеете езика минимум на ниво B2 чрез изпита CCE. Можете да влезете в университетите на Чешката република веднага след края на 11 клас.

Приемните изпити в университета също ще трябва да вземете на чешки език, за да се потвърди нивото ви на знания за държавно висше заведение. Един студент може да живее в Чехия за сравнително малко пари 500-800 евро на месец, в зависимост от мястото. Сумата включва плащане за стая в общежитие (100-200 евро) и храна (100-150 евро).

Словакия

В Словакия безплатното образование също е възможно само на държавния език, което трябва да бъде потвърдено със сертификат B1 или B2. Изпитът се провежда 4 пъти годишно в Братислава и таксата за участие е 120 евро.

Освен това можете да учите и на английски езика в публичен или частен словашки университет, като таксата е между 500 и 6000 евро. Студент може да бъде приет в словашки университет веднага след училище след полагане на приемни изпити в определени дисциплини.

Разходите за живот в Словакия са доста ниски – общежитието струва около 60-100 евро на месец, а разходите за храна на месец ще са около 100 евро.

Полша

От 2020 г. насам висшето образование в Полша е безплатно за чужденци, стига да владеят полски на ниво С1. Програмите на английски език обаче са платени, като разходите им варират между 2000 и 4000 евро годишно.

Можете да се запишете в безплатна бакалавърска степен след дипломирането си, според точките на сертификата, но някои университети имат и приемни изпити. Животът в страната не е много скъп – разходите на един студент са средно около 600-700 евро на месец.

Люксембург

Малкият Люксембург има само един известен университет, но всеки може да учи в него безплатно, дори и чужденците. Студентите трябва да платят регистрационна такса от около 400 евро за 1 и 2 семестър, а след това 200 евро за всеки следващ.

В Люксембург има три официални езика: френски, немски и люксембургски, така че университетът има програми на два или три езика, идеални за тези, които искат да станат полиглоти. За бакалавърска и магистърска степен има и няколко програми на английски език.

Приемът в местен университет изисква да преминете през онлайн процедурата за държавно признаване на сертификата за вашето образование. Ако не се случи можете да положите приемни изпити или да учите в университета на вашата страна за година. Животът в Люксембург обаче е скъп, като един студент ще се нуждае от 800-1200 евро на месец, но има много добри оферти и отстъпки за студентите.

Турция

Безплатно за всички в Турция е висшето образование на турски език. Студентите трябва да плащат само семестриална такса между 200 и 400 евро годишно. Програмите по английски език в страната се плащат, като средната цена е от 600 до 2500 евро годишно. За бакалавърска степен обикновено е нужна само диплома за средно образование, но в някои университети има и допълнителни приемни изпити. За да учите в магистърска програма, се нуждаете от езиков сертификат и бакалавърска степен.

Животът в Турция е доста евтин, студентът може да покрие всичките си разходи с около 550-700 евро на месец.

Норвегия

 

В Норвегия образованието е безплатно за всички студенти, включително и програмите на английски език. Тези програми са доста малко за бакалавърска степен, но при магистратурата е много по-богат. Студентите са длъжни да плащат само семестриална такса от 30-60 евро.

Невъзможно е да се запишете в норвежки университет веднага след дипломиране, трябва да се учи минимум година в акредитиран университет в родината ви, след което записването в норвежки университет става според средния резултат на дипломата за средно образование и резултатите от първата година на обучение в университет във вашата страна.

След завършване на бакалавърска степен обаче можете веднага да влезете в магистърска програма.

Недостатъкът на обучението в Норвегия са високите разходи в страната. Студентът се нуждае от 900 до 1400 евро на месец за настаняване, а в Осло дори около 2000 евро.

Финландия

Във Финландия висшето образование е безплатно за чуждестранни студенти, ако искат да се обучават на финландски или шведски език. При обучението си във Финландия студентите не плащат семестриални такси, а само ниски административни такива, които позволяват безплатен и неограничен достъп до университетската библиотека, компютърни лаборатории, интернет, намаления при хранене в столовата на университета и други. Не е нужно да купувате учебници или друга литература, а можете да ги намерите в университетската библиотека.

Месечно на един студент ще са му необходими средно между 500 и 800 евро в зависимост от града, в който следва. Всеки студент във Финландия има право да работи през цялата година.

Исландия

Висшето образование в Исландия е безплатно на всеки език за всички студенти, като единствено трябва да плащат само регистрационна такса от 100-250 евро. Невъзможно е обаче да се запише бакалавърска степен в Исландия веднага след училище – в него учениците остават до 20-годишна възраст, така че кандидат от друга страна трябва да учи 2 години във акредитиран университет.

След това документите могат да бъдат подадени в исландски университет, който провежда подбора въз основа на оценките в сертификата и резултатите от първата година на обучение в междинния университет. Приемът в магистърска програма в Исландия е възможен веднага след завършване на бакалавърската степен.

Исландия е малка страна с ограничен брой университети, затова и не разполага с много програми на английски език. Основните бакалавърски програми са на исландски. Добри бакалавърски програми на английски език има в международната педагогика.

Стандартът на живот и цените в страната са много високи, така че на един студент ще са му нужни около 1200 евро на месец.

Аржентина

Макар и далече Аржентина също е страна, която предоставя на всички чужденци възможността да учат безплатно за бакалавър, включително и в програми на английски език. За програми на испански език обаче е необходим езиков сертификат, който да потвърди нивото на знания.

Таксите за магистърските програми в Аржентина е в диапазона между 260 и 350 евро на месец. Приемът на студенти във всеки университет е по различен начин. За някои университети е достатъчен само апостилиран сертификат за средно образование, в други трябва да се положат и допълнителни изпити, потвърждаващи нивото на образование. Специфичните изисквания са директно изяснени от приемната комисия на университета.

Аржентина не е особено традиционна дестинация за обучение, но спрямо европейските страни разходите за живот там са много ниски, студентът средно ще се нуждае от 2500 до 4000 евро годишно.

Бразилия

В държавните висши учебни заведения в Бразилия образованието е безплатно за всички студенти, включително и чуждестранните. Обучението е на португалски език, като е необходим сертификат за ниво С1.

За да се запишете в университета за бакалавърска степен, трябва да преминете приемен изпит на португалски език, който включва въпроси по различни предмети от учебната програма. В края на бакалавърската степен всеки чужденец може да кандидатства за бразилско гражданство, тъй като вече ще е имал 4 години законно пребиваване в страната.

Разходите за живот в Бразилия са по-ниски от тези в Европа, но през последните години условията на живот в големите градове се подобриха значително, съответно цените също се повишиха. Сега един студент ще се нуждае от 600-900 евро на месец, в зависимост от града.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Университетите у нас са наполовина празни

За 10 години: Чуждестранните студенти у нас са два пъти повече

На Острова печелят милиарди от чуждестранните студенти

Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички