ЕК предлага вносът от Украйна в ЕС да стане безмитен


ЕК предлага вносът от Украйна в ЕС да стане безмитен
Снимка: iStock/Guliver

2291

Европейската комисия обяви, че е предложила да се спрат всички мита върху вноса от Украйна в ЕС за една година в резултат на конфликта в страната. Световната банка: Храните и горивата поскъпват рязко през тази година

Мерките ще се прилагат по-специално за плодове и зеленчуци, предмет на изисквания за минимални цени, селскостопански продукти, за които се изискват квоти, и някои промишлени стоки, тарифите за които трябваше да бъдат премахнати едва към края на 2022 г., съобщава Ройтерс. Украйна намери начин да изнася зърното си през Черно море

Това постепенно премахване на митата, заложено в споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2016 г., се отнася за торове, алуминиеви продукти и автомобили, предаде БНР.

Европейският съюз също така ще освободи Украйна от защитни мерки, които ограничават вноса на стомана и ще вдигне антидъмпинговите мита, които ЕС в момента налага върху украинските стоманени тръби, горещовалцувани плоски стоманени продукти и дъски за гладене.

"Непредизвикана и неоправдана агресия на Русия се отразява сериозно на украинската икономика", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и добави, че днешният ход "ще улесни значително износа на украински промишлени и селскостопански стоки за ЕС".

Сега този ход на ЕК ще трябва да бъде съгласуван от Европейския парламент и правителствата на ЕС, за да влезе в сила.

Европейската комисия, която наблюдава търговската политика в 27-членния ЕС, заяви, че безпрецедентните мерки са предназначени да облекчат трудностите за украинските производители и износители пред лицето на руската инвазия.

"От началото на руската агресия ЕС даде приоритет на важността на поддържането на икономиката на Украйна, което е от решаващо значение както за да й помогне да спечели тази война, така и за да се изправи на крака след войната“, заяви вицепрезидентът на Комисията и комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Миналата година двустранната търговия между ЕС и Украйна беше за над 52 милиарда евро, което е двойно по-високо от нивото преди споразумението за свободна търговия от 2016 година.

Решението следва подобен ход от страна на Обединеното кралство, обявен ден по-рано.

Във вторник Великобритания обяви, че ще намали всички търговски мита за украински стоки, за да подпомогне икономическото възстановяване на страната, както и ще забрани износа за Русия на всички продукти, които могат да бъдат използвани за потискане на украинския народ. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?

"Обединеното кралство обяви нови мерки за подкрепа на Украйна в конфликта й с Русия, като премахне всички мита, обхванати от съществуващото търговско споразумение между Обединеното кралство и Украйна и въведе нови санкции на правителството на Путин“, пише в документа на британското Министерство на международната търговия (DIT).

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички