Електронните ваучери за храна стават задължителни от 1 юли 2024 година


Електронните ваучери за храна стават задължителни от 1 юли 2024 година
Снимка: Edenred

9035

В края на юли 49-ото Народно събрание одобри нормативни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (чл. 209а), които позволяват издаване на електронни ваучери за храна след 1 януари 2024 г.

До 30 юни периодът ще бъде гратисен, като работодателите могат да избират дали предоставяните ваучери да са хартиени или електронни. След тази дата електронният формат става задължителен.

„Това е голяма и дългоочаквана стъпка в посока дигитализация на икономиката у нас, която ще доведе до сериозни спестявания за участниците в процеса“, отбелязват от платежния и картов оператор БОРИКА.

Само за 2023 г. в държавния бюджет са заложени 1,4 млрд. лева под формата на ваучери, а ползвателите им са около 700 000 служители в над 20 000 фирми.

За плавната и бърза трансформация на процеса от ключово значение е синхронът между участниците – операторите на ваучери за храна, доставчиците на платежни услуги, търговците и работодателите. Важна е и сертификацията от Държавата на операторите на ваучери, която трябва да се случи в периода 1-15 ноември 2023 г.

Доставчиците на платежни услуги осигуряват приемането на трансакциите на ПОС терминалите в магазинната мрежа. В търговските обекти, за потребителите няма да има разлика в поведението при плащане със стандартна платежна карта и плащане с карта-електронен ваучер.

Като финтех компания и оператор на платежната инфраструктура в страната, БОРИКА АД е готова да предостави цялостно обслужване на процеса по издаване на електронни ваучери, който започва от доставката и персонализацията на платежния инструмент, преминаващ през необходимия контрол при извършване на трансакции и бизнес управление на продукта, до изготвяне и предоставяне на нужните справки и отчети от неговата употреба.

Реализацията му е основана на модела Платформа като услуга (PaaS), разработена и адаптирана в съответствие със законовите изисквания и регулации и при най-висока защита на данните.

„Нашето решение не изисква от участниците допълнителни инвестиции, свързани със купуване на хардуер, софтуер и последващата им поддръжка, което го прави подходящо за операторите на ваучери за храна на електронен носител и за платежните институции, участващи в процеса по издаване и обслужване на електронните ваучери. Имаме готовност да бъдем консултант и технологичен партньор на всяка една от страните в процеса“, отебелязва Радослав Димитров, директор „Карти и терминали“ в БОРИКА.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ваучерите за храна остават 200 лева, може да са електронни

Фирмите имат 2 седмици за отчет по новите правила на НАП

Румънските пенсионери ще получат добавки за Великден

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички