Ваучерите за храна остават 200 лева, може да са електронни


Ваучерите за храна остават 200 лева, може да са електронни
Снимка: Edenred

18539

Ваучерите за храна да останат за постоянно до 200 лв. на месец, а не размерът им всяка година да се определя при приемането на бюджета. Това предлагат депутати от "Възраждане" с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Според народните представители вдигането на ваучерите до 200 лв. на месец е било изключително полезна мярка, благодарение на която много фирми са увеличили социалните придобивки на работниците си. Така са успели да запазят работни места в в трудна година с висока инфлация, пише в мотивите към законопроекта. Не всички трябва да вземат 200 лева ваучери за храна

Вписването им в данъчния закон е начинът ваучерите да останат постоянно действаща мярка, вместо всяка година да зависят от държавния бюджет. Замразяват заплатите на чиновниците, няма да режат ваучерите за храна

Ваучерите за храна над 10 години бяха в размер на максимум 60 лева, като едва през 2021 г. се повишиха до 80 лв. по идея на тогавашните управляващи от ГЕРБ. В началото на тази година коалицията, водена от "Продължаваме промяната", ги вдигна до 200 лв. С колко ще се вдигнат ваучерите за храна?

Ваучерите са от полза и за фирмите, и за работниците. Много работодатели ги използват, за да изпълнят желанието на служителите си за увеличаване на заплатите. Ваучерите са добър начин за повишаване на покупателната способност на домакинствата, която беше сериозно засегната от нарастващата инфлация. Освен това са по-изгодни за бизнеса, защото не се облагат с данъци. Ето всичко, което трябва да знаете за ваучерите за храна

Електронни ваучери

От партията на Костадин Костадинов предлагат от хартиени ваучерите за храна постепенно да станат електронни, но без да се теглят пари в брой от тях. С ваучерите трябва да се плаща само в България, те да бъдат използвани само за пазаруване на храна и да не могат да се купуват вино, бира, спиртни напитки, цигари и други тютюневи изделия, предвиждат законовите промени.

Електронизирането на ваучерите за храна ще улесни издаването, разпространението и употребата им и ще намали разходите за тях. Ще има по-голям контрол и по-малко злоупотреби и неправилно пазаруване на стоки с ваучери. Фирмите, които ги издават, както и работодателите, ще могат да изберат дали да преминат към електронни ваучери, или да запазят хартиените, гласят мотивите към законопроекта.

Запазването на ваучерите до 200 лв. на месец, както и електронизирането им, ще е добър стимул за увеличаване на социалните пакети към работниците и ще гарантира запазването на работните места Това ще повлияе положително на трудовите и демографските проблеми в България, убедени са от "Възраждане".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Режат драстично ваучерите за храна

Ще бъдат ли удължени ваучерите за храна от 200 лева?

Стотици хиляди българи ще останат без ваучери за храна

Дават накуп ваучерите за храна

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички