Режат ваучерите за храна до 80 лева


Режат ваучерите за храна до 80 лева
Снимка: БГНЕС

33287

Ваучерите за храна на работниците през следващата година може да бъдат ограничени само до 80 лв. на месец. От Министерството на финансите в подготвения проект на бюджет не предлагат сегашният по-висок лимит на ваучерите от 200 лв. да се запази и през 2023 г. Окончателното решение какви суми ще може да получават работниците във вид на ваучери ще се вземе от Народното събрание, пише вестник "Труд". Ще бъдат ли удължени ваучерите за храна от 200 лева?

В началото на годината размерът на ваучери за храна на работниците беше повишен от 80 лв. до 200 лв. на месец като антикризисна мярка при приемането на бюджета за 2022 г.

За да продължи да действа този по-висок лимит и през 2023 г., той трябва да бъде записан в закона за бюджета за следващата година, а за да остане постоянно действаща мярка, трябва да бъде записан в Закона за корпоративното подоходно облагане. Ако няма решение на парламента за ваучерите, през 2023 г. лимитът ще се върне на старото ниво от 80 лв. на месец.

Ваучерите за храна над 10 години бяха в размер на максимум 60 лева, като едва през 2021 г. се повишиха до 80 лв. по идея на тогавашните управляващи от ГЕРБ. В началото на тази година коалицията, водена от "Продължаваме промяната", ги вдигна до 200 лв. С колко ще се вдигнат ваучерите за храна?

Предпочитана социална придобивка

Вдигането на лимита на 200 лв. на месец се прие изключително добре от хиляди работодатели, които увеличиха сумата, която дават на служителите си под формата на ваучери. Според Асоциацията на операторите на ваучери за храна, над 50% от работодателите са увеличили размера на ваучерите и в момента средната сума, която получават работниците, е около 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите смятат да я увеличат до края на годината, като повече от половината от тях планират да я вдигнат до настоящия максимум от 200 лв. Не всички трябва да вземат 200 лева ваучери за храна

Много работодатели използват ваучерите за храна, за да отговорят на исканията на работниците за повишаване на заплатите. Ваучерите са по-изгодни за бизнеса, защото не се облагат с данъци. Но работниците са ограничени за какво могат да използват купоните, защото те не се приемат във всички магазини. С ваучери може да се плаща в най-големите търговски вериги, където са и най-често използвани. Работниците успяха: Вдигат заплатите и ваучерите за храна във ВМЗ - Сопот

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна настояват по-високият лимит от 200 лв. да бъде записан в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това ще предотврати социалното недоволство, което би донесло връщането на лимита на 80 лв., убедени са от браншовата организация.

Ваучерите за храна са начин за повишаване на покупателната способност на домакинствата, която беше сериозно засегната от нарастващата инфлация. Като бонус тя води и до изсветляване на трудовите възнаграждения на работещите. Ето всичко, което трябва да знаете за ваучерите за храна

Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните социални придобивки у нас. Тази година много нови работодатели са започнали да дават ваучери на своите служители. С над 150 000 са се увеличили хората, които получават ваучери за храна от началото на годината досега, достигайки около 650 000 души месечно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дават накуп ваучерите за храна

Стотици хиляди българи ще останат без ваучери за храна

Без ваучери за храна докато не се удължи Бюджет 2021

Плащаме с ваучери за храна и почивката

Плащането на ток, вода и парно с ваучери се оказа заблуда

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички