Ердоган печели балотажа и получава нов президентски 5-годишен мандат


Ердоган печели балотажа и получава нов президентски 5-годишен мандат
Снимка: Getty Images

3358

Турският президент Реджеп Ердоган победи на президентските избори в Турция – така все по-авторитарното му управление ще навлезе в трето десетилетие, предава Reuters. Изборите бяха най-тежкото му политическо предизвикателство досега.

Обръщайки се към привържениците си от автобус в Истанбул, Ердоган благодари на хората и заяви, че турците са му дали отговорността да управлява през следващите 5 години. „Единственият победител е Турция“, допълни той.

Руският президент Владимир Путин поздрави Ердоган. Президентите на Иран и Алжир и емирът на Катар също го поздравиха в Близкия изток, където той упражняваше турското влияние, понякога с военна сила.

Победата ще удължи 20-годишното управление на Ердоган, като му осигури мандат да продължи все по-авторитарното си управление, което поляризира Турция и засили позицията ѝ като регионална военна сила.

Поддръжници на Ердоган се събраха пред резиденцията му в Истанбул в очакване на победата, като скандираха „Аллах е велик“. Държавната Анадолска агенция и опозиционната агенция ANKA даваха на президента преднина при близо 99% преброени бюлетини.

Победата ще засили имиджа на Ердоган на непобедим, след като той вече преначерта вътрешната, икономическата, външната политика и политиката в областта на сигурността в страната членка на НАТО с 85 млн. души население.

Победата дойде, след като Ердоган преживя едни от най-тежките политически затруднения досега. Той привлече избиратели с националистическа и консервативна реторика при предизборната си кампания, която отвлече вниманието от дълбоките икономически затруднения.

Емре Ердоган, преподавател по политология в истанбулския университет Билги, отдаде успеха на Ердоган на вярата на привържениците му в способността му да разрешава проблеми, въпреки че сам създаде повечето.

Ердоган запази и подкрепата на консервативните избиратели, които отдавна се чувстваха маргинализирани от светския елит, доминиращ в Турция. „Тази ера ще се характеризира с упадък на политическите и гражданските свободи, поляризация и културни борби между две политически племена“, смята политологът.

Поражението на Калъчдароглу, който обеща да постави страната на по-демократичен и колаборативен път, вероятно ще удовлетвори Москва, но не и на западните столици и голяма част от Близкия изток, след като Турция възприе по-конфронтационна и независима позиция във външната политика.

Ердоган, който управлява Турция от 20 години, си осигурява нов 5-годишен мандат въпреки кризата с разходите за живот и поредицата от валутни сътресения, породени до голяма степен от неортодоксалните му политики, които опозицията обеща да отмени.

Анализатори прогнозират икономическа и пазарна волатилност след изборите, които някои определиха като тест дали такъв автократичен лидер може да бъде свален по мирен начин.

Алиансът на Ердоган спечели парламентарните избори преди 2 седмици, което даде на президента инерция преди втория тур на изборите за президент. Калъчдароглу представлява широка опозиционна коалиция, включваща социалдемократи, националисти и бивши съюзници на Ердоган, посочва Bloomberg.

Изходът е от ключово значение за финансовите пазари и за икономиката на Турция, оценявана на 900 млрд. долара. Чуждестранни пари заляха турските капиталови и дългови пазари през първото десетилетие на Ердоган на власт, но инвеститорите се оттеглиха през последните години, тъй като правителството следва икономическа политика „растеж на всяка цена“, която подкопа валутата. Турската лира достигна ново рекордно дъно през последните дни.

69-годишният Ердоган обеща да запази подхода си, включващ по-ниски лихви въпреки ширещата се инфлация. 74-годишният Калъчдароглу заяви, че ще върне по-ортодоксалната икономическа политика и ще се бори с корупцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Какъв ще бъде изходът от президентските избори в Турция?

Инфлацията в Турция се забави до под 50% за първи път от 16 месеца

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички