Изходът от президентските избори в Турция ще се реши на първия за страната балотаж


Изходът от президентските избори в Турция ще се реши на първия за страната балотаж
Снимка: БГНЕС

4030

От днес Турция се готви за първия си балотаж на изборите за президент, след като в нощта на голямата изборна драма президентът Реджеп Тайип Ердоган изпревари своя съперник, но не успя да спечели на първия тур.

Ердоган звучеше триумфално, когато малко след полунощ излезе пред море от поддръжници, за да обяви, че е готов да ръководи страната още 5 години.

Почти пълните резултати от най-важните избори в турската следосманска епоха показаха, че Ердоган – на власт от 2003 г. и непобеден в над дузина национални гласувания – не успя да достигне 50-процентния праг, нужен за победа. „С цялото си сърце вярвам, че ще продължим да служим на нашия народ и през следващите 5 години“, заяви 69-годишният лидер.

Той заяви също, че неговата ислямска управляваща партия и ултранационалистическите ѝ съюзници са завоювали ясно мнозинство в парламента.

Данните на Анадолската държавна информационна агенция сочат, че Ердоган е събрал 49,3% от гласовете.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу изостава с 45% - разочароващ резултат, след като късните предизборни проучвания го сочеха като лидер.

Първият балотаж на президентските избори в 100-годишната история на Турция, предимно мюсюлманска, но официално светска, е планиран за 28 май.

Първоначално от лагера на Кълъчдароглу оспорваха преброяването на гласовете и твърдяха, че имат преднина. Но 74-годишният кандидат-президент изглеждаше обезсърчен, когато се изправи пред репортери рано в понеделник и призна, че вторият тур изглежда неизбежен. „Ако нашият народ реши да има балотаж, ние абсолютно ще спечелим на втория тур. Волята за промяна в обществото е по-висока от 50%“, заяви той.

Лирата поевтиня спрямо долара и еврото заради разочарованието на инвеститорите, че ерата на неконвенционалната икономика на Ердоган може би не е приключила. Съобщената избирателна активност достигна 90% в това, което се превърна в референдум за най-дългогодишния лидер на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Ердоган ръководи 85-милионната държава през една от най-променящите се и разединяващи я епохи. Турция се превърна във военна и геополитическа сила, която играе роля в конфликти от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, в Европа и в Близкия изток, прави резултата от изборите важни за Вашингтон и Брюксел и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото управление преживя бум в развитието си. По-религиозните избиратели са му благодарни за решението да премахне ограниченията от светската епоха за забрадките и да открива повече ислямски училища.

Но първото десетилетие на Ердоган, белязано от икономическо съживяване и затопляне на отношенията с Европа, беше последвано от второ, изпълнено със социални и политически сътресения. В отговор на неуспешния опит за преврат през 2016 г. той започна мащабни чистки, които разтърсиха турското общество и го превърнаха в неудобен партньор за Запада.

Появата на Кълъчдароглу и неговия опозиционен алианс от 6 партии – типът широка коалиция, която Ердоган умееше да създава през цялата си кариера – дава на чуждестранните съюзници и на турските избиратели ясна алтернатива.

Вторият тур след 2 седмици може да даде на Ердоган време да прегрупира силите си и да промени дебата. Но той все пак ще бъде притиснат от най-тежката икономическа криза в Турция от 90-те години. Мнозина още са преследвани и от травмата на колебливата реакция на правителството на земетресението през февруари, което отне живота на повече от 50 000 души.

„На всички ни липсваше демокрацията“, заяви Кълъчдароглу след като гласува в столицата Анкара.

Предизборните проучвания сочеха, че ще спечели гласовете на младите хора – близо 10 % от избирателите – с разлика 2:1. Други, обаче, показаха непоколебима вяра в човека, прекъснал половинвековното светско управление, пропито от корупция.

С наближаването на изборния ден кампанията на Ердоган ставаше все по-фокусирана към основните му поддръжници. Той заклейми опозицията като „про-ЛГБТ“ лоби, получаващо заповеди от забранени кюрдски бойци, финансирано от Запада. Опита се също да привлече на своя страна работниците от държавния сектор, давайки им огромни увеличения на заплатите преди вота.

Голяма част от вниманието ще бъде насочено към малко познат независим кандидат, превърнал се в герой, събирайки 5% от гласовете.

Синан Оган беше изключен от ултранационалистическа партия, междувременно обединила сили с Ердоган и включила се в кампанията няколко месеца преди вота. „Няма да казваме дали ще подкрепим този или онзи кандидат. Ще проведем консултации с техните представители и тогава ще вземем решение“, заяви Оган.

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието на сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган, печели парламентарните избори. След преброяване на гласовете от 98% от урните, блокът получава 49,31%. Опозиционният Народен алианс, воден от Народнорепубликанската партия на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, получава 35,21% (опозиционна партия получава 25,38%).

По предварителни данни Партията на справедливостта и развитието може да спечели 266 места в парламента, а Народнорепубликанската партия – 168. Партията на националистическото движение и Партията на новото благосъстояние, част от Републиканския алианс, могат да получат съответно 51 и 5 места. Партията на доброто (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хитро: Ердоган смени датата на изборите, ще опрощава дългове

На прага на изборите: Какво се случва с основната лихва в Турция?

Турция се договори с "Газпром" за отлагане на плащания

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички