Турската централна банка остави основната лихвата без промяна втори пореден месец


Турската централна банка остави основната лихвата без промяна втори пореден месец
Снимка: iStock

2603

Турската централна банка запази без промяна лихвените проценти по време на последната среща на ръководството си, преди ключовите президентски избори в страната след по-малко от месец, съобщава Bloomberg.

Увеличаването на волатилността на турската лира и очакванията за поевтиняването ѝ независимо от резултата на изборите вероятно е сред решаващите фактори за регулатора, който остава под натиска на президента Реджеп Ердоган за намаляване на лихвите.

Комисията по парична политика на централната банка, водена от управителя Сахап Кавджъоглу, остави едноседмичната репо лихва на ниво от 8,5% за втори пореден месец, в съответствие с прогнозите на повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg.

От регулатора посочват, че регионът, засегнат от тежките земетресения през февруари, „се възстановява по-бързо от очакваното“. Според изчисления на правителството бедствието, отнело живота на над 50 000 души в югоизточната част на страната, ще струва на икономиката около 104 млрд. долара.

Централната банка също потвърди оценката си, че „настоящата позиция за паричната политика е адекватна, за да подкрепи необходимото възстановяване от последиците от земетресението, като поддържа ценова стабилност и финансова стабилност“.

От своя страна, турската валута достига нови дъна. От началото на годината стойността ѝ е намаляла с 4% спрямо долара. Прогнозите също не са никак обнадеждаващи: дори и да има нормализиране на паричната политика на централната банка след изборите, цената на лирата може да намалее спрямо долара с 30% спрямо сегашните си нива, смятат от JPMorgan Chase & Co.

Фиксиран върху запазването на лихвените проценти ниски, президентът Реджеп Ердоган пое контрола върху диктуването на паричната политика, откакто разшири обхвата на правомощията си преди 5 години.

За само малко над 2 години начело на регулатора Кавджъоглу осъществи 9 понижения на лихвите и нито едно повишение и то на фона на инфлационна криза и агресивна синхронизирана политика за увеличаване на лихвите от централните банки на много места по света. Въпреки че инфлацията в Турция се охлажда, тя е над 50% повече от година. Очаква се централната банка да публикува втория си тримесечен доклад за покупателната способност за годината на 4 май.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След земетресенията и банковата криза: Какво направи Турция с основната лихва?

Турция понижи основната лихва до 3-годишно дъно

Инфлацията в Турция през март се забавя. Дългосрочно ли ще е?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички