Централната банка на Турция отново свали основната лихва с 0,5 пункта до 8,5%


Централната банка на Турция отново свали основната лихва с 0,5 пункта до 8,5%
Снимка: iStock

1748

Турската централна банка намали основната си лихва до най-ниското ниво от 3 години насам – продължение на извънредния отговор на страната след тежкото земетресение от по-рано този месец, съобщава Bloomberg.

След 2-месечна пауза Комисията по парична политика, водена от гуверньора Сахап Кавджъоглу, намали основния лихвен процент до 8,5% от 9%. Голяма част от икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад с 1 пр. п. Турция пак свали лихвите, лирата отново лети към бездната

С наближаването на изборите в страната през май, комисията започна да смекчава тона още преди земетресения от 6 февруари да ударят провинции, отговарящи за около 1/10 от турското икономическо производство.

Излизайки от най-тежката инфлационна криза от 1998 г. насам, икономиката е изправена пред нова такава, която заплашва растежа и ще натовари бюджета, приключил 2022 г. с най-малкия си дефицит от над десетилетие. Бедствието промени и сметките на президента Реджеп Ердоган, който рискува да стане обект на нападки от опозицията за начина, по който правителството се справя с последиците и оказването на помощ на пострадалите.

Осланяйки се на схващането, че по-ниските лихвени проценти ще охладят инфлацията, Ердоган е решен да понижи разходите по заемите дори и след парично облекчение в размер на 500 базисни пункта през 2022 г. А през януари централната банка премахна фразата, че текущите лихви са на „адекватно“ ниво, което според икономисти означава, че идват по-дълбоки съкращения.

Но още по-агресивната парична политика няма да компенсира рисковете за инфлацията, която се забави до под 60% на годишна основа за първи път от почти година. Тя достигна ниво от 86% през октомври, преди да се забави до 56% през януари, като слабата местна валута усили ефекта от растящите цени на енергоносителите, които Турция трябва да внася, пише Trading Economics. Турската инфлация слиза до "само" 58%, забавя се по-малко от очакваното

Лирата заличи 55% от стойността си от началото на лихвените понижения на централната банка и сега е на рекордно дъно.

От Standard Chartered предупредиха, че турската валута може да отслабне до 36 лири за долар – от малко под 19 лири – ако настоящата свръхразхлабена парична политика продължи и след изборите. От началото на годината лирата е загубила 0,9% от стойността си, след като изтри близо 29% спрямо американските пари през 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Самоубийствено: Турция рязко намали лихвите, какво ще стане с лирата?

За първи път от 17 месеца: Турската инфлация се забави

 Турция спря свалянето на лихвите. Ще падне ли още лирата?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички