"Газпром" се е съгласил на отлагане на плащанията за доставка на газ на Турция


"Газпром" се е съгласил на отлагане на плащанията за доставка на газ на Турция
Снимка: iStock

3468

Руският газов гигант „Газпром“ се е съгласил на отлагане на плащанията за доставки на газ на Турция, съобщава Reuters, цитирайки турския енергиен министър Фатих Дьонмез. Той не уточнява кога е постигнато споразумението, нито за какъв срок. През октомври 2022 г. Bloomberg написа, че Анкара се опитва да отложи плащанията си за руски газ след 2024 г.

Разходите за покупка на енергоресурси през 2022 г. се удвоиха и достигнаха близо 97 млрд. долара, припомня агенцията. Причината е нестабилността на пазарите след началото на войната в Украйна.

Повишаването на цената се случи по начин, по който никой не можеше да предвиди, отбеляза турският енергиен министър в интервю за Haber Global. На този етап от „Газпром“ не коментират изказването му, допълва Reuters.

Разходите за енергоресурси на Турция започнаха да намаляват в началото на 2023 г., според правителствените данни. За първите 4 месеца на годината те са вече с 19% по-ниски на годишна база, допълват оттам.

През 2022 г. Турция договори намаляване на цената на природния газ от Русия. Москва изглежда благосклонна да изпълни исканията на Анкара на фона на плановете за изграждане на газов хъб на територията на Турция. На теория това може да върне европейския пазар на „Газпром“, като смесва газа от различни източници, включително и от собствените си залежи, Турция ще може да продава собствен микс на своите европейски съседи.

Подобни опасения имаше и спрямо сключения в началото на годината договор за ползване на терминалите за втечнен газ на Турция от България. Властите у нас обаче са категорични, че при търговете за доставка изискват уверение от компаниите, че газът не е с руски произход.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Турция ще строи атомна централа на Черно море

"Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Турция разкри кога започва да добива газ от Черно море

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички