ЕС иска да поднови пакта за миграция с Турция


ЕС иска да поднови пакта за миграция с Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

3256

Европейският съюз ще поиска подновяване на миграционния пакт с Турция, заяви върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел. 

След неофициалната среща с министрите на външните и на вътрешните работи на ЕС в Брюксел Борел каза, че миграционната сделка с Турция все още е действаща и трябва да бъде продължена. 

Отбелязвайки, че споразумението трябва да служи като основна рамка за отношенията на ЕС с Турция по въпросите на сътрудничеството и миграцията, Борел заяви, че иска и двете страни да се стремят към прилагане на споразумението в пълен обем. 

„То беше критикувано, но доведе до конкретни резултати“, каза дипломатът, цитиран от БГНЕС. Според него, броят на хората, изгубили живота си, драстично е намалял, освен това са намалели незаконните преминавания към Европа. Борел отбеляза също, че сирийците, живеещи в Турция, все още се нуждаят от помощ и че лидерите на ЕС при прегледа на отношенията с Анкара, ще вземат предвид миграционния пакт. 

„Предотвратяването на незаконната миграция и загубата на живот, както и подкрепата на Турция за справяне с миграционния въпрос е част от нашите общи интереси“, каза той. 

Споразумението ще бъде обсъдено между страните-членки на ЕС. Те ще проведат разговори с турски високопоставени служители за неговото подновяване. 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също се обяви в подкрепа на запазването на миграционния пакт. Някои от намиращите се в Турция бежанци ще бъдат преместени в държави от ЕС, след което Турция ще приеме други бежанци от гръцките острови. Шведският политик обаче заяви, че нещата не са се развили по план заради пандемията на COVID-19. От август около 2500 до 3000 бежанци са преместени в държави от ЕС, каза Йохансон. 

През март 2016 г. ЕС и Турция постигнаха споразумение за спиране на незаконната миграция през Егейско море и подобряване на условията на над 3 милиона сирийски бежанци в Турция. Сделката беше успешна в частта със спирането на потока от мигранти, но нежеланието на ЕС да приема бежанци от Турция и бюрократичните препятствия при прехвърлянето на обещани средства за тяхното подпомагане доведоха до остри критики от страна на турските политици.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички