ЕС обсъжда пореден пакет санкции срещу Русия


ЕС обсъжда пореден пакет санкции срещу Русия
Снимка: iStock

1960

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон даде подробности за новия пакет от санкции, замислен от Европейския съюз срещу Русия. Пред телевизия Бе Еф Ем и радио Монте-Карло (BFMTV-RMC) той изтъкна, че руската икономика получава силен финансов удар, предаде БТА. JP Morgan прогнозира руски фалит по външния дълг

Европейският съюз реши снощи да наложи нови санкции срещу Москва заради задълбочаването на конфликта в Украйна и обсадата на Киев. Посланиците на 27-те ще се съберат днес по обяд, за да одобрят окончателно този четвърти пакет санкции.

Клеман Бон уточни, че партньорите обсъждат нови санкции, сред които забрана за износа на луксозни стоки, което ще засегне олигарсите. Ще се премахнат търговските преференции на Русия, което ще я лиши от някои улеснения, например освобождаване от мита за някои стоки. Това предимство ще бъде отнето на Русия, обясни френският държавен секретар по европейските въпроси.

Тези санкции са големи, но са далеч от исканите от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за международно ембарго, отбелязва BFMTV. Никелът стигна 100 000 долара, борсата в Лондон спря търговията

Спирането на целия внос на руски стоки засега не е в плановете на ЕС. Клеман Бон обаче определи новите санкции като амбициозни.

По думите му днес ще бъде обсъдена забраната за внос на стомана и алуминий, така че "цялата икономика на суровините да бъде ударена силно по портфейла". "Това не е нищо", увери той.

Очаква се санкциите да бъдат приложени в близките дни. Според Клеман Бон, възможно е да последва нова вълна от санкции. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

"Посланието е просто, ако руснаците са си мислили, че няма да въведем санкции, са се излъгали. Ако господин Путин е мислел, че ще спрем с първата вълна санкции, сега стигаме до петата", обясни той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички