ЕС открива процедура за санкции срещу Турция


ЕС открива процедура за санкции срещу Турция
Снимка: Getty Images

2778

Лидерите на ЕС се договориха за първата стъпка към налагане на санкции срещу Турция в петък в отговор на сондажите за газ на Анкара в гръцки и кипърски води

"Избраните мерки ще бъдат санкции срещу лица и могат да бъдат взети допълнителни мерки, ако Турция продължава да преследва целите си", каза дипломат пред АФП, предаде БГНЕС. 

„Лидерите на ЕС възложиха на Съвета да се споразумее за допълнителни санкции въз основа на решението от 11 ноември 2019 г. за ограничителни мерки във връзка с незаконни сондажи от Турция в Източното Средиземноморие“, се казва в документ на ЕС, цитиран от РИА Новости. 

ЕС ще продължи да защитава своите интереси и интересите на своите държави-членки, се посочва в заключенията. 

В момента има индивидуални санкции на ЕС за незаконно сондиране в териториалните води на Кипър в Източното Средиземноморие. През ноември ЕС удължи тези санкции за една година, до 12 ноември 2021 г.

В санкционния списък за незаконно сондиране вече са включени двама турски граждани. Според ЕС тези лица отговарят за планирането и управлението на сондажни дейности в източната част на Средиземно море, за които не е имало разрешение от Кипър. Мерките включват забрана за влизане на тези лица в ЕС и замразяване на активите им. 

В навечерието на европейската среща на върха Шарл Мишел заяви за липсата на положителна динамика в действията на Турция в Източното Средиземноморие. Той подчерта, че ЕС очаква по-стабилни и предсказуеми отношения с Турция, но е готов да използва инструментите, с които разполага, ако няма положителни промени.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички