ЕС предлaга да финансира въоръжение за Украйна чрез собствения си бюджет


ЕС предлaга да финансира въоръжение за Украйна чрез собствения си бюджет
Снимка: iStock

1969

Брюксел изготвя предложение за използване на бюджета на ЕС за предварително финансиране на оръжия и боеприпаси, като това би било безпрецедентно нахлуване в отбранителната индустрия, предназначено да ускори доставките на оръжие в Украйна, съобщава Financial Times.

„ЕK проучва как би могла да използва бюджета на блокa, за да предостави авансови плащания на производителите на оръжия, чрез които да стимулира увеличение на производство“, заявиха пред финансовото издание запознати с плановете източници. Тези планове идват в отговор на притесненията дали Европа може да произведе достатъчно въоръжение толкова бързо, колкото Киев използва в защитата си срещу Русия.

Според един от източниците окончателното предложение на Комисията трябва да бъде разпространено сред 27-те членове на ЕС преди срещата на министрите на отбраната на 7 март.

„Нуждаем се от нова инжекция, за да задвижим отбранителната индустрия“, заяви един от еврослужителите, пожелал анонимност, тъй като плановете не са публични. „Реалността премина отвъд сегашните системи“, добави той.

Плановете се изготвят с помощта на юристите на Комисията, като се има предвид, че договорите в ЕС забраняват използването на средства на блока за военни цели. Според източниците на Financial Times те могат да бъдат коригирани, преди да бъдат оповестени предвид правната сложност.

Предложението е подобно на инициативата на ЕК за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 в началото на пандемията. Тогава Брюксел предостави авансови плащания на фармацевтичните компании, за да гарантира, че страните членки ще имат достатъчно доставки на ваксини.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен заяви миналия уикенд, че споразуменията за предварителна покупка „ще дадат възможност на отбранителната индустрия да инвестира в производствени линии, за да бъде по-бърза и да увеличи произведената продукция, която може да предостави“.

На въпрос за проектопредложението, Комисията заяви, че блокът „обмисля варианти за съвместно осигуряване на стандартизирани отбранителни продукти като боеприпаси“.

Осигуряването на достатъчно доставки на боеприпаси за Украйна се превърна в остър въпрос в последните седмици, тъй като висши служители, като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предупредиха, че европейската отбранителна индустрия е „под напрежение“, опитвайки се да се справи с търсенето.

От изданието посочват, че всеки ден Русия изстрелва над 20 000 артилерийски снаряда в Украйна – колкото европейските военни заводи произвеждат за месец. Украйна изстрелва около ¼ от тази бройка.

В отговор столиците на ЕС подкрепиха предложения за съвместни договори за оптимизиране на поръчките за отбрана и насърчаване на производителите да разширят производството си, като например предложението на Естония към други страни членки да се комбинират по договор за 4 млрд. долара за купуване на 1 млн. артилерийски снаряда.

Предложението на Комисията, очертано пред външните министри на ЕС, ще ускори значително това усилие, като използва 7-годишния бюджет на блока за 1 трлн. евро, за да гарантира тези поръчки.

"ЕС има много начини да продължи с такъв проект. Трябва да се открие някакъв вид дългосрочен механизъм за компенсация... А бюджетът на ЕС е ключът“, посочва пред Financial Times втори неназован европейски служител.

Работата по предложението на ЕК за предплащане идва след почти година от т. нар. Европейски фонд за мир на стойност 5,5 млрд. евро, който се използва за възстановяване на средствата на държавите членки за оръжията, предоставени на Киев.

Но длъжностните лица посочват пред Financial Times, че спешната нужда от стимулиране на отбранителната индустрия да разшири производството си означава, че средствата ще се изискват предварително, а не след това.

„Украйна разполага с оръдия, но им липсва боеприпаси“, заяви Жозеп Борел. „Ние правим всичко, което можем“, посочи той във връзка със съществуващата схема за възстановяване на средства и нови начини, включващи и Комисията „да извършва съвместна покупка“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Байдън дава половин милиард долара военна помощ на Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички