ЕС предоставя средства в размер до 1,8% от БВП на България за сближаване до 2027 г.


ЕС предоставя средства в размер до 1,8% от БВП на България за сближаване до 2027 г.
Снимка: iStock

3221

В някои държави от ЕС средствата за сближаване представляват сериозна подкрепа, като в България стойността им до 2027 г. достига 1,8% от БВП, сочат данни, представени днес от ЕК. През 2020 г. БВП на глава от населението у нас е бил 55%о от средното за ЕС, като в района на София е 92%, докато във всички останали региони е от 36 до 42%.

Отбелязва се, че за по-слабо развити региони финансирането е дори по-високо и в българския Северозападен район надхвърля 3,5% от БВП средно на година. Според предвижданията в следващите 4 години тези европейски средства ще допринесат за ръст на БВП от 3% у нас, в Румъния и Португалия. До 2027 г. България разполага с 10,8 млрд. евро за сближаване, като средствата ще бъдат насочени към икономическото, социалното и териториалното развитие, включително за прехода към природосъобразна и цифровизирана икономика. Два региона в България в топ 10 на най-слабо конкурентните в ЕС

ЕК пояснява, че страната ни получава помощ за развитието на иновации по общата политика за обмен на технологии и резултати от изследвания, и тяхното приложение в дружествата и икономиката, за цифровизиране на администрацията. Отпуснати са 140 млн. евро за подобрение на българските центрове за върхови постижения, 200 млн. евро ще бъдат предоставени на 12 центъра за цифрови иновации. Над 10 000 български дружества ще получат целенасочена подкрепа за повишаване на конкурентоспособността чрез нови производствени инвестиции и усвояване на съвременни технологии.

ЕК отбелязва, че българската икономика е най-енергоемката в ЕС и управлението на отпадъците остава предизвикателство, като преработката на битовите отпадъци още е много под средното равнище в ЕС. България е сред най-уязвимите страни в ЕС от промените в природата, включително повишаването на температурата, от суша и прекомерни валежи. За справяне с предизвикателствата инвестиции за 2,1 млрд. евро ще помогнат на страната да постигне целите за качеството на питейната вода и градските отпадъчни води, за чиста и кръгова икономика, за биоразнообразието, за управление на заплахите от бедствия.

Над 1,7 млн. души ще се възползват от подобрен достъп до обществено водоснабдяване, а 340 000 души ще получат достъп до ново или подобрено пречистване на отпадъчните води.

Гъстотата на железопътните линии и пътищата в България е далеч под средната за ЕС, като 1/3 от националната пътна мрежа е с лошо качество, което влияе на регионалната свързаност и пътната безопасност, гласи оценката на ЕК. За справяне с това ЕС отпуска 1,5 млрд. евро. Предвидените инвестиции ще насърчат използването на чисти видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътищата и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на превозите върху околната среда. Ще бъдат финансирани проекти за подобряване на 167 км пътища. С европейски средства е предвидено да се развият жп участъци, като връзката между България и Република Северна Македония и линията София-Перник-Радомир.

Равнищата на бедност и неравенство в доходите в България са много високи сред децата, хората с увреждания, ромите и живеещите в селските и отдалечените райони, добавя ЕК. За борба с тях са предвидени 2,5 млрд. евро. Инвестициите се очаква да подобрят образованието и грижите в ранна детска възраст. Средствата ще насърчават приобщаването на най-уязвимите групи, сред които са възрастните хора и хората с увреждания и ромите.

Очаква се над 330 000 български граждани да бъдат подкрепени в търсенето на работа, включително над 45 000 роми. В областта на образованието 760 000 деца и ученици ще се възползват от европейското финансиране. Над 530 000 българи с ниски доходи и в затруднено положение да получават храна и средства за почистване всяка година, а 50 000 – топъл обяд през цялата година.

Общо европейските средства се предвижда да допринесат до 2030 г. за повишаване нивото на заетост у нас до 79%, а всеки 3-и възрастен да продължи да учи. Очаква тези мерки да са от полза за 787 000 българи, заплашени от бедност и изключване от обществото. До 2029 г. европейските средства трябва да подобрят жилищните условия за 1247 българи и да осигурят подкрепа за енергийна ефективност на 3731 жилищни сгради.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК дава 109 млн. евро на българските фермери

Зам.-председател в ЕК посочи кога България може да приеме еврото

ЕК с реформа за ликвидирането на малки и средноголеми банки

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80161
 • GBP
  1
  2.28431
 • JPY
  100
  1.1996
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички