ЕК: 1 януари 2025 г. е възможна дата за България да стане част от еврозоната


ЕК: 1 януари 2025 г. е възможна дата за България да стане част от еврозоната
Снимка: iStock

5866

Една от възможните нови дати за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2025 г. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис в ефира на NOVA. България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 година

„Не бих посочил конкретна дата за присъединяване. Обичайно това става на 1 януари. Това е по-полезно“, посочи той. 

Домбровскис беше категоричен, че страната ни трябва да изпълни критериите от Маастрихт. Един от сериозните проблеми за страната ни е високата инфлация.

„Що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите“, обясни Домбровскис.

Той подчерта, че подкрепят влизането на страната ни в еврозоната. Но трябва да има отлагане, тъй като засега не се изпълняват критериите. „Надявам се да не е за дълго“, добави той.

На въпрос дали биха направили компромис с високата инфлация, или проблемът е и с неприетите закони, Домбровскис отговори, че инфлацията у нас е доста голяма. „Това е условие за присъединяване. По отношение на законите, те трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Мисля, че е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца, а инфлацията изисква по-сериозни мерки“, обясни зам.-председателят на ЕК по икономическите въпроси. Няма евро и България засега: Кой е виновен и защо?

Валдис Домбровскис беше категоричен, че присъединяването към еврозоната носи сериозни ползи – повече финансова стабилност, по-ниски лихви и прозрачност за предприятията. "Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната, видели сме го в страните с по-нисък БВП на глава от населението", заяви Домбровскис.

На въпрос дали прекаленото чакане и забавяне могат да доведат до умора у хората, той заяви, че е важно да не се отклоняваме от пътя. „Някой страни са чакали много по-дълго в т.нар. чакалня. При вас изчакването е много по-кратко“, обясни той. България може да се забави с приемането на еврото

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какъв е единственият начин да ни приемат в еврозоната?

Приемане на еврото: Какви са основните стъпки за България?

България не се отказва, все още може да приеме еврото догодина

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички