Eврото се отлага: България няма да го приеме от 1 януари 2024 година


Eврото се отлага: България няма да го приеме от 1 януари 2024 година
Снимка: iStock

10216

България отстъпва от целта си да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Страната ни няма да поиска през февруари конвергентен доклад, който да покаже готовността ѝ за влизането в еврозоната. Така съответно отпада и срокът, към който страната се стремеше да приеме еврото – началото на следващата година. Това обяви служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг пред журналисти. Влизането на България в еврозоната се отлага с най-малко 2 години

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е изслушана за готовността ѝ, въпреки че точката е фигурирала в дневния ред. Причината – България изостава с приемането на съответното законодателство, като заедно с това не отговаря и на критерия за инфлацията. Какъв е единственият начин да ни приемат в еврозоната?

В рамките на Еврогрупата е договорено България да се си постави за цел нова дата – не по-късно от 1 януари 2025 г. По думите на министър Велкова няма законова пречка присъединяването да не е от началото на годината, а от друга дата, като заяви, че това може да стане и по Великден на следващата година. България може да се забави с приемането на еврото

Затова и България ще поиска доклад за напредъка си тогава, когато е изпълнила ангажиментите си, поети при влизането в т.нар. чакалня на еврозоната. Това означава, че няма да се чака за редовен доклад. 

"Отлагането на срока определено ще повлияе негативно и върху лихвите при поемането на нов държавен дълг и върху кредитния рейтинг на страната, ако не се поиска нов доклад за напредъка, който да даде перспектива за влизане в еврозоната", заяви Велкова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Политическата криза спъва България по пътя към еврото

Дългият път към еврото: Ще се отложи ли влизането ни в еврозоната?

Приемане на еврото: Какви са основните стъпки за България?

Приемането на еврото е шанс да станем по-богати

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички