Стабилното правителство е ключът за влизането на България в еврозоната


Стабилното правителство е ключът за влизането на България в еврозоната
Снимка: iStock

4859

Дългата поредица от краткотрайни управления отдавна ограничава кредитния рейтинг на България (на ниво BBB+ със стабилна перспектива), като освен това са налице и опасения дали поредните предсрочни избори – насрочени за 2 април – могат да изкарат страната от политическата безизходица. Липсата на стабилно редовно правителство и високата инфлация могат да се окажат основни пречки към гладкото приемане на единната валута на ЕС. Освен това може да се стигне и до забавяне след 2024 година, въпреки широката политическа подкрепа за влизането ни в еврозоната, гласи коментар на кредитната агенция Scope Ratings. България може да се забави с приемането на еврото

"Ускоряването на институционалните реформи и реформите на пазара на труда и инфраструктурата са от ключово значение за стимулиране на инвестициите и генериране на икономически растеж, необходим за повишаване на жизнения стандарт до нивата на ЕС, особено като се вземат предвид днешната двуцифрена инфлация, затегнатите финансови условия и демографските слабости на България", коментира Левон Камерян, асоцииран директор в Scope Ratings. Политическата криза спъва България по пътя към еврото

Приемането на еврото би подобрило кредитните перспективи на страната чрез приемането на световна резервна валута, свързаното с това укрепване на институциите и управлението и гарантиране на по-стабилна гъвкавост на паричната политика.

Политическата нестабилност възпрепятства реформите, необходими за отпускането на безвъзмездни средства в размер на 5,7 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. България получи първия транш от 1,37 млрд. евро безвъзмездни средства едва през декември 2022 г.

"Появата на работеща коалиция на изборите през април и такава, която е готова да изпълни исканията на населението за институционална реформа, ще повиши увереността на властите в еврозоната, че България продължава да иска да се присъедини към валутния съюз, и потенциално ще осигури известна гъвкавост при бъдещата оценка на критериите за конвергенция", смята Камерян. България няма как да приеме еврото със служебно правителство

"Такова правителство би се възползвало от напредъка, постигнат от предишното краткотрайно правителство на България през 2022 г., ръководено от премиера Кирил Петков и неговата партия "Продължаваме промяната", което даде ход на подобрения в икономическото планиране и качеството на институциите, които бяха положителни за перспективата на рейтинга", посочва анализаторът от Scope Ratings.

Инфлацията остава голям риск

Според Камерян високата инфлация е допълнителен риск за плана на България за присъединяване към еврозоната. "Междувременно инфлацията в България, която към декември е с 13% средна годишна стойност, се движи с много повече от 1,5 пр. п. над нивата в трите икономики в ЕС с най-ниска инфлация", посочва експертът. Дългият път към еврото: Ще се отложи ли влизането ни в еврозоната?

По думите му инфлацията вероятно ще се забави в следващите месеци – като прогнозира средна ХИПЦ инфлация в България от 7,3% през 2023 г. "Но темпът ѝ може би все още ще бъде твърде висок, за да се възползва от изключването от страни с отклонения като референтни показатели от ЕК и ЕЦБ в тяхната оценка на конвергенцията за 2023 г.", отбелязва Камерян.

Според него нестабилните цени на енергията и храните, инфлацията у нас и прекъсванията на веригата за доставки ще определят перспективите за цените и в следващите месеци, добавяйки допълнителна несигурност.

Ръст на икономиката с 1% през 2023 г.

България е в по-добра позиция да изпълни в близко бъдеще другите критерии за присъединяване към еврозоната, включително по отношение на публичните финанси, лихвените проценти и стабилността на валутния курс. Вероятният ангажимент на новото правителство за фискална дисциплина би трябвало да помогне за поддържане на дълга под 30% от БВП в средносрочен план. Втори пореден месец инфлацията не се променя

Бавното усвояване на средствата от ЕС обаче помрачава иначе добрите фискални перспективи, тъй като изпълнението на инвестиционните проекти, финансирани от ЕС и съфинансирани от националния бюджет, трябва да се измести за 2023 г. и след това.

Според Scope Ratings икономиката на България е на път да нарасне с 1% тази година след очаквания ръст от 3,4% миналата. През 2024 г. икономиката би трябвало да се възстанови с 3%, близо до нейния средносрочен потенциал за растеж, тъй като инфлацията намалява, а инвестициите се възстановяват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приемането на еврото е шанс да станем по-богати

Вицепремиер: България трябва да се пребори за еврото

След приемането на еврото: Какво ще се случи с пенсиите и заплатите?

Икономист разкри истинската причина "Възраждане" да са против еврото

Приемането на еврото ще повиши доходите, твърди шефът на БНБ

Влизането на България в еврозоната се отлага с най-малко 2 години

Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

Походът на България към еврото все повече тревожи Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички