Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър


Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър
Снимка: iStock

25261

Приемането на еврото от България е грешка - то няма да донесе ползи, а само вреди на страната ни. Това мнение изрази бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пред Нова телевизия. "С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене", предупреди Варуфакис в първото си телевизионно интервю пред българска медия. България и еврото: Има ли основания за тревога?

По думите му има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието, а България си налага огромна липса на гъвкавост. Страната ни да не може да разчита на собствената си валута в разгара на кризата - е напълно безсмислено, каза Варуфакис.

"В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото", категоричен бе бившият министър на финансите на Гърция.

Според него, ако погледнем историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсим успешните истории сред новите членове (страните от бившия соцлагер, б.р.), ще открием, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Защо еврото е изгодно за България?

Варуфакис посочи, че Полша и Чехия никога "няма да направят тази грешка" - да приемат еврото, като той е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията, изтъкна бившият финансов министър на Гърция. Не е задължително да приемем еврото, когато доходите ни стигнат европейските

"Еврото няма да ви помогне. Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на Европейската централна банка да печата пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е – стойте далеч", отсече Варуфакис.

Повечето българи не искат еврото

По-голямата част от българите са силно резервирани към замяната на лева с европейските пари. 58% от сънародниците ни са против приемането на еврото като официална валута у нас. Едва 21% от българите одобряват отказването от лева, а други 21% не могат да преценят. Това показва проучване, проведено през септември от агенция "Тренд". Как България ще приеме еврото

71 на сто от анкетираните смятат, че приемането на еврото ще предизвика повишаване на цените в България. 65% от хората са на мнение, че държавата не дава достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо 1/3 от хората нямат позиция, считат от агенция "Тренд". Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

Близо половината (44%) смятат, че страната ни не е длъжна да влезе в еврозоната, а в задължителното евро са убедени едва 27%. Новият бюджет заплашва приемането на еврото

Над 40% от българите считат, че приемането на общата валута ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15 на сто от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

47 на сто от анкетираните смятат, че еврото ще влоши ситуацията в България. Едва 19% считат, че нещата у нас ще се подобрят благодарение на общата валута. 15% са на мнение, че нищо няма да се промени, а 19 на сто нямат позиция.

Данните се различават драстично от тези от анкета на "Евробарометър" от лятото, според която в България 52% от хората смятат, че въвеждането на еврото ще бъде положителна стъпка.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички