Приемане на еврото: Как ще се променят цените?


Приемане на еврото: Как ще се променят цените?
Снимка: iStock

34219

Пет месеца преди въвеждането на еврото и отказа от лева, цените в магазините ще са изписани в двете валути, съобщава вестник "Сега". След това, още година търговците ще трябва да показват колко е струвала стоката в левове и колко – в евро. Това става ясно от публикувания от Министерството на финансите проект на Националeн план за въвеждане на еврото, който подлежи на обществено обсъждане до 06.08.21 г. "Идеята е да се осъществи плавен преход за приемане на единната валута, защото това изисква страшно много техническа работа и не бива да се допускат сривове в ежедневието на гражданите и фирмите", обясни финансовият министър Асен Василев. Той допълни, че в плана подробно е описано всяка институция какви ангажименти има и в какви срокове трябва да ги изпълни. Разкриха кога и как ще приемем еврото

Едновременното обозначаване на етикетите на две цени, 5 месеца преди и 12 след приемането на еврото, има за цел да не позволи увеличение на цените заради закръгляне нагоре. Превалутирането на стойността от левове в евро ще се извършва чрез прилагането на фиксирания валутен курс 1.95583 лева за 1 евро, който е неотменим. Не се допуска преизчисляване на суми по съкратената форма на фиксирания обменен курс – примерно 2 лева за 1 евро или 1.96 лева за 1 евро, а трябва да се използва курсът с всичките пет знака след десетичната запетая. Едва тогава полученият резултат може да бъде закръглен до един цент.

"Влизането в еврозоната не се очаква да генерира инфлация и такъв е примерът с други държави, които са приели еврото", заяви финансовият министър. Той посочи, че там, където все пак е имало вдигане на цените, то е било заради потискана инфлация, с цел да се покрият критериите за членство в еврозоната. За да се избегне спекула, Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите ще проведат проучване на цените на най-често консумираните хранителни продукти, на основни стоки и често използваните услуги, една година преди въвеждането на еврото. Резултатите ще бъдат оповестени публично. За да поощрят коректните търговци, които правилно превалутират цените, двете ведомства ще раздават стикери "Честен търговец".

Търговците, които умишлено нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат санкционирани, а техните имена ще бъдат посочени в "черен списък", който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, предвижда планът за въвеждане на еврото. Етикетите дълго време ще са с обозначени две валути, но пък плащането едновременно с левове и евро, ще е за кратко – само един месец. "Двойното обращение в търговската мрежа е само един месец, защото по-дълъг период прекалено ще усложни нещата – фирмите ще трябва да водят двойно счетоводство и това може да доведе до хаос", обясни финансовият министър.

Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 01.01.24 г., то до 31.01.24 г. включително, левът и еврото ще бъдат едновременно със статут на законно платежно средство. След изтичането на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България. През този един месец гражданите ще могат да плащат и в двете валути в търговските обекти и центровете за услуги. Търговците обаче трябва да връщат рестото на клиентите си изключително в евро, освен ако не могат да го направят от практически съображения.

Така на практика ще има два канала за обмяната на валутата – единият чрез търговците и лицата, предоставящи услуги, а вторият чрез банките и "Български пощи". Още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офис на банка, платежна институция или дружество за електронни пари. Освен това, в продължение на 6 месеца след въвеждане на еврото банките и "Български пощи" ще обменят безплатно на каса банкноти и монети. В следващите шест месеца обаче се налага такса за тази услуга, но в плана не се посочва колко ще струва тази услуга. БНБ ще продължи да обменя без такса банкноти и монети от лева в евро за неограничено време. Замяната на лева с еврото ще премине гладко

След като Съветът на Европейския съюз (ЕС) излезе с оценка, че България изпълнява критериите за влизане в еврозоната, БНБ ще изработи дизайн на българската страна на евромонетите. Производството им ще започне след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България. Обмяната на левовете в евро няма да спре или да промени действието на съществуващите договори. Всички кредити, депозити, средства по сметки, различни финансови инструменти и ценни книжа ще бъдат автоматично и безплатно преобразувани като стойността на лева ще стане равнозначна на стойността в евро, преобразувана чрез прилагане на необратимо фиксирания обменен курс между лева и еврото.

Целият процес ще се проведе при широка информационна и комуникационна кампания, която ще разяснява процеса на въвеждане на еврото, мерки за защита, защитни елементи на евробанкнотите и евромонетите. Граждани и фирми ще бъдат призовани да внесат голяма част от левовите си наличности в брой в банкови сметки, за да могат парите им автоматично и безплатно да се превалутират в евро от датата на членството.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82993
 • GBP
  1
  2.31374
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички