Разкриха откога ще плащаме в левове и евро


Разкриха откога ще плащаме в левове и евро
Снимка: iStock

21529

Цените на стоките и услугите в България ще бъдат обявявани в левове и евро за срок около 17 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. Работната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2024 г. Това е записано в проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, с който вестник "Труд" разполага. 

Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при фиксирания курс от 1,95583 лв. за евро. Трябва да се използват всичките пет знака след десетичната запетая и едва след това полученият резултат може да бъде закръглен до един евро цент, пише в Плана за въвеждане на еврото.

Задължението за показване на цените в левове и евро е планирано да започне 30 дни, след като Съветът на ЕС приеме решение, според което България отговаря на условията за въвеждане на еврото и потвърди обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Това решение вероятно ще бъде взето 6 месеца преди въвеждане на еврото в България. Което означава, че от август 2023 г. цените ще бъдат в левове и евро. Припомняме, че през юли 2020 г. страната ни беше приета във валутния механизъм ERM-2 (т.нар. "чакалня на еврозоната") и банковия съюз на ЕС. 

Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната. През този период цените трябва да бъдат в левове и евро в магазините, във всички реклами на търговците и на сайтовете им. Двойното показване на цените ще важи и за администрацията. По време на този период всички суми, дължими от граждани на държавата и общините, като данъци, такси и т. н., ще се изписват в лева и в евро.

С цел поощряване на коректните търговци при определяне на цените в евро Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще организира кампания "Честен търговец". Търговците, които спазват правилата за точно преобразуване на цените от лева в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер "Честен търговец". А имената на търговците, които нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат вкарани в "черен списък", който ще бъде качен на сайта на КЗП.

Гражданите ще могат да подават сигнали за търговци, които не спазват правилата за изписване на цените. Данни от страните, които последни са въвели еврото, показват, че рискът от закръгляване на цените нагоре е най-голям в услугите, особено в кетъринг сектора, салоните за красота, хотелите и развлекателните услуги.

Плащаме 30 дни с двете валути, обменяме в банки и пощи

През първия месец от влизането ни в еврозоната левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат законно платежно средство. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. ще можем да пазаруваме едновременно с левове и евро. А търговците ще връщат ресто само в евро, освен ако не могат да го направят от практически съображения. Разкриха кога и как ще приемем еврото

Така левовете ще бъдат изтеглени от обращение. Ще има и правило, според което в този един месец търговците няма да имат задължение да приемат повече от 50 броя монети при една покупка. Целта е магазините да не бъдат затруднявани от хора, които отидат да пазаруват с един плик стотинки. След изтичане на първия месец от влизането ни в еврозоната, ще пазаруваме само с евро.

През първите 6 месеца от въвеждане на еврото банките и "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро, а през следващите 6 месеца ще могат да взимат такса за тази услуга. Една година след влизането ни в еврозоната банките ще обменят левове срещу евро само по тяхно желание. Но БНБ ще обменя левове за неограничен период от време, като няма да взима такса за това.

В данъчните декларации и формулярите, които гражданите и фирмите ще попълнят след въвеждане на еврото, и които се отнасят за задължения към хазната за предходната година (преди въвеждане на еврото), дължимите суми ще бъдат в български левове. Самите плащания към хазната обаче ще трябва да бъдат в евро, изчислени по фиксирания курс на лева. Ако има закръгляване, то трябва да бъде в полза на гражданите – т.е. те може да платят няколко цента по-малко, но не и повече от дължимото в левове.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83612
 • GBP
  1
  2.28956
 • JPY
  100
  1.19872
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички