Как България ще приеме еврото


Как България ще приеме еврото
Снимка: iStock

26934

През 2024 г., най-вероятно в някой от петъците на трите летни месеца, България ще приеме еврото. Това са очакванията на финансовия министър Кирил Ананиев и управителя на БНБ Димитър Радев. Но има риск то да се отложи във времето заради пандемия.

Но така или иначе има обозрим срок, в който еврото ще дойде и в България. А за тези, които се чудят какво да правят, експертите са категорични – да не бързат да обръщат левове в евро. Загубите от такива операции, ако например става въпрос за депозит, ще дойдат най-напред от развалянето на договора и след това от курсовите разлики, а и в момента лихвите са по-благоприятни за левови депозити, отколкото за такива в евро. Опасенията за обменния курс лев-евро вече бяха елиминирани с решение на парламента, че България въвежда евровалутата при сегашния курс, пише вестник "24 часа".

Преди дни министър Ананиев обяви, че България има национален план за въвеждане на еврото. Очаква се най-напред да се започне с постепенно превръщане на заплати, пенсии и други доходи от едната валута в другата. Процесът ще трае различно в зависимост от организацията, която ще си създадат работодателите. Но при всички случаи ще има дата, от която всеки зает ще получава заплата, пенсия, хонорар в евро. И ако доходът му е бил примерно 2000 лв., ще стане 1020,4 евро.

Ще има период, в който левът и еврото ще важат паралелно. Причината е, че не е възможно над 21 млрд. лева, колкото в момента са парите в обращение, да се превърнат автоматично в евро. БНБ ще подхожда по същия начин, както при изваждането на банкнота или монета от оборот. Най-пресен пример е хартиената двулевка – монетата със същия номинал бе пусната през декември 2018 г., а банкнотата от 2 лева ще престане да е платежно средство от 1 януари тази година. Тоест в продължение на две години се използваха и монети, и хатиени двулевки. Поради това, когато се установи, че почти няма левове в обращение, ще бъдат обявени дати за обмяната им за евро в централната банка.

Относно цените опитът на повечето държави, които са минали по този път, показва, че еврото не се отразява на инфлацията. Първоначално има опити за вдигане на цени чрез закръгляне, но това издържа едва няколко седмици. Причината е, че в такъв момент редица търговци искат да печелят повече клиенти и предлагат стоката или услугата на досегашните си цени, превърнати в евро без никакви корекции. Има и такива, които ще опитат дори да предложат по-евтини стоки, за да се наложат на пазара. Така към края на първия месец се очаква поскъпването, причинено от замяната на лева с евро, да спадне под 1%, а към края на първата година да е под 0,5%.

От няколко години БНБ определя основния лихвен процент на 0%. Така че чувствително спадане на цената на кредитите не може да се очаква с въвеждането на еврото. У нас в момента потребителският заем в левове е с годишна лихва средно от близо 8%, колкото е и в Германия. Защо еврото е изгодно за България?

При жилищните заеми в еврозоната годишните лихви варират между 1,08 и 5,1% в различните държави. У нас те паднаха и под 3%. Поне до момента разликите не са толкова съществени, за да се преминава директно към теглене на ипотеки в евро. Във всеки договор за ипотечен заем има текст, според който кредитът се превалутира. Що се отнася до цените на имотите, те се обявяват в еврo oт мнoгo гoдини. Oт тaзи глeднa тoчкa няма да има промени на този пазар.

Поскъпване на имотите, съвпадащо по време с приемането на еврото, може да дойде от повишеното търсене. Експерти допускат, че въпреки предупрежденията ще има хора, които ще обменят усилено валута, а други, за да съхранят спестяванията си, ще инвестират в имот.

За най-големите скептици се предлагат и други опции за защита на левовите им спестявания. Една от популярните възможности може да е превалутиране в долари или швейцарски франкове. Опитни финансисти обаче съветват да не се прибягва до такива операции без консултация и застраховка, тъй като загубите при валутни колебания могат да бъдат значителни. България и еврото: Има ли основания за тревога?

Златото винаги е алтернатива за спестяванията. Загуби и при него обаче също са възможни, тъй като то е борсова стока. Покупка на акции, деноминирани в чужда валута, също може да предложи защита от промени на валутния курс евро-лев, но при тях рисковете от загуби са най-високи.

Предимства и недостатъци

Основните предимства от въвеждането на еврото, които повечето експерти посочват, са няколко. По-ниски ще са трансакционните и административните разходи поради това, че ще бъдат спестени пари за обмяна на левове в евро, както и част от разходите за водене на отчетност в евро. Предполагаемо, но не сигурно постепенно понижение на лихви по кредити и по държавен дълг. България ще стане част от общата система за гарантиране на влоговете, ще има и по-добър имидж пред инвеститорите.

Сред основните недостатъци, освен първоначалното увеличаване на инфлацията, е това, че България като част от еврозоната може да стане по-податлива на външни шокове, като например спекулативен приток на капитали, инфлация, бюджетни проблеми, загуба на конкурентоспособност. Влизането ни означава по-високи разходи за банките, които трябва да плащат такси за надзора от ЕЦБ.

Приемането на еврото ще натовари и бюджета с еднократни първоначални разходи по логистика, сигурност, информационна кампания, промяна на договори, промяна на информационни системи и други.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79846
 • GBP
  1
  2.27303
 • JPY
  100
  1.21375
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички