Ще успее ли България да приеме еврото през 2024 г.?


Ще успее ли България да приеме еврото през 2024 г.?
Снимка: pixabay

8470

България може да закъснее с подготовката за приемането на еврото поради прекалено ниските си доходи спрямо средното ниво за Европейския съюз. Това става ясно от анализ на икономиста Димитър Чобанов за вестник "Труд". Разкриха кога и как ще приемем еврото

България е заложила 1 януари 2024 г., като официална целева дата за приемането на еврото. За да се случи това, страната ни трябва да отговаря на няколко официални условия, включително да демонстрира висок темп на сближаване между българската икономика и тази на страните от еврозоната (т.нар. конвергенция).

Неформален критерий, които не е част от изискванията, но се споменава в изявления на официални представители на европейските институции, е за доход на човек от населението според паритета на покупателната способност от около 70% от средния за ЕС, пише Димитър Чобанов.

Паритетът на покупателната способност е система, която изчислява реалната покупателна сила на гражданите на различните държави по света, а не номиналното изражение на доходите им.

По текущи цени доходът на човек от населението у нас през 2021 г. възлиза на 25 470 долара. В същото време средното ниво за ЕС достига близо 47 000 долара. Това означава, че покупателната способност в България е на ниво от 54.3% спрямо средната за ЕС. Въпреки че от 2009 г. досега, този коефициент е скочил с 10 процентни пункта (44.3% от средното за ЕС през 2009 г.), догонването на по-богатите икономики става с прекалено бавни темпове.

Според изчисленията на Чобанов, за да достигне България средната покупателна способност на страните от ЕС при същия диференциал в икономическия растеж, ще са нужни 15 години.

Без провеждане на реформи и рязко подобряване на средата за бизнес в страната, необходимият период за подготовка ще бъде значително по-продължителен от определения, пише Димитър Чобанов.

През юли 2020 г. страната ни беше приета във валутния механизъм ERM-2 (т.нар. "чакалня на еврозоната") и банковия съюз на ЕС. Страната ни активно се готви приемането на общата валута. До края на юни 2021 г. трябва да е готов Национален план за въвеждане на еврото в България. Щом планът бъде готов, започва практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме около 3 години.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички