Не е задължително да приемем еврото, когато доходите ни стигнат европейските


Не е задължително да приемем еврото, когато доходите ни стигнат европейските
Снимка: iStock

13905

Няма официално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските и аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута. Трябва да се анализира кога би бил най-добрият момент за присъединяване в бъдеще и това зависи от икономическата ситуация. Това каза в интервю за БТА Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет.

Така Пеканов на практика отговори на намерението на партията на Слави Трифонов за забавяне на влизането на България в еврозоната. Миналата седмица номинираният от "Има такъв народ" за финансов министър Пламен Данаилов заяви пред БНТ, че страната ни трябва да приеме еврото, когато доходите на българите достигнат средноевропейските и е нужен сериозен дебат за плюсовете и минусите от общата европейска валута.

Данаилов призова БНБ и Министерството на финансите да започнат обществена дискусия за ползите и рисковете от еврото. Това бе изненадващ обрат в позицията на партията на Слави Трифонов, която в първото си проектоправителство посочи присъединяването към еврозоната като един от главните си приоритети.

Членството в еврозоната бе основен приоритет за бившите управляващи от ГЕРБ, а тогавашният финансов министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев бяха основните двигатели на присъединяването към чакалнята за еврото (валутно-курсовия механизъм ERM II) – на 10 юли 2020 г., и към Банковия съюз на ЕС – от 1 октомври 2020 г. Служебното правителство продължи тази политика и официално публикува за обсъждане Националния план за приемане на еврото, който съдържа технически детайли около смяната на валутата и задълженията на търговците. Разкриха откога ще плащаме в левове и евро

Остава неясно доколко е изпълнима целевата дата 1 януари 2024 г., дори българските власти да направят всичко възможно процесът да приключи успешно. Със сигурност се знае, че българският лев трябва да премине успешно участието си във валутния механизъм ERM II (чакалнята за еврото) поне до 10 юли 2022 г. Ще успее ли България да приеме еврото през 2024 г.?

Ползите и рисковете от еврозоната

На база на емпиричните данни и изследванията, които съм разглеждал и публикувал в доклад, ползите от присъединяването ни към Еврозоната са повече от негативите, но не трябва да игнорираме рисковете, посочи Атанас Пеканов, цитиран от вестник "Труд". Общественото мнение у нас остава разделено за смяната на лева с еврото.

Според Пеканов ползите са свързани с това, че ще се продължи финансово-икономическата интеграция на страната към ЕС, което ще доведе до засилване на репутацията ни. Това, не автоматично, но може да понижи лихвените проценти, което да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката, посочи вицепремиерът. Според него един от големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, а това ще засили доверието и сигурността на българската банкова система. Защо еврото е изгодно за България?

Негативите ще са свързани с допълнителни разходи, които ние трябва да поемем към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около един до два процента от БВП. Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери, посочи вицепремиерът. България и еврото: Има ли основания за тревога?

Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените. Като цяло не се очаква сериозен инфлационен ефект, заяви Пеканов. Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

Виждам големи рискове от сериозно ревизиране на плана, защото това ще доведе до голямо забавяне и средствата ще дойдат много по-късно, коментира вицепремиерът евентуалната поредна промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Във връзка с предложения за актуализация на актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предупреди, че ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, ако се наложат допълнителни ограничителни мерки заради пандемията, и тогава ще трябва да се търси доста сериозна подкрепа за бизнеса.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички