Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати, смята бивш зам.-министър


Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати, смята бивш зам.-министър
Снимка: iStock

33515

Намаляване на инфлацията в България до ниските нива в еврозоната и доближаване на доходите у нас с тези в Европа са ключовите дългосрочни ползи от приемането на еврото в страната. От абсолютно всички гледни точки присъединяването на България към еврозоната ще действа като антикризисна мярка. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам.-министър на финансите. Как България ще приеме еврото

"Има геополитическа необходимост присъединяването към еврозоната да бъде изведено като национален приоритет. Трезвомислещите хора у нас трябва да са наясно, че в тази геополитическа среда на несигурност и заплаха от изток и войната в Украйна да принадлежиш към клуба на богатите е пълноценно и възприемането на тяхната валута е много силен знак", посочи Катев. Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

Подготвяйки се за въвеждането на еврото, правителството вече увеличава заплати в сектори като здравеопазването, тъй като се стреми доходите у нас да догонят европейските и да достигнем на средните заплати за ЕС, смята Катев. България остава на дъното по този показател. В последните 10 години доходите у нас нарастват много по-бързо, отколкото производителността на труда, припомни финансистът. Не е задължително да приемем еврото, когато доходите ни стигнат европейските 

Според него приемането на еврото може да послужи като допълнителна антикризисна мярка в предстоящите по-тежки времена за икономиката. Влизането в еврозоната неминуемо ще повиши кредитния рейтинг на България и ще ѝ осигури достъп до спасителните линии на ЕЦБ по време на кризи, добави той и категорично потвърди, че присъединяването към общата валута ще се случи при настоящия фиксиран курс лев/евро.

Предизвикателствата

Най-проблематично за България е дали ще може да изпълни инфлационните критерии, но може да действа по подобие на Хърватия и да поиска изключение от тях, каза Катев, като предвиди едноцифрено ниво на инфлацията в страната до края на годината.

"Хърватия се присъединява една година преди нас - много умело успяха да вземат изключение от инфлационния критерий... Притеснява ме следващата година - в еврозоната се очаква драстичен спад на инфлацията до около 3.5% и се съмнявам дали ще можем да покрием инфлационния критерий. Би бил много удачен ход да поискаме изключение заради войната и еднократни фактори. Трябва със сигурност да знаем, че приемането на еврото от 1 януари 2024 г. ще стане факт - и това ще бъде една допълнителна антикризисна мярка.", обясни финансистът. Хърватия изпреварва България в приемането на еврото

Катев не е чул "смислени и логични аргументи за това, че не трябва да бързаме и трябва да отлагаме" присъединяването ни към еврото. "Единственият що-годе смислен аргумент, който съм чувал против въвеждането на еврото, е, че в първата година ще има еднократно завишена инфлация. Статистиката това го опровергава категорично", твърди той пред БНР.

Финансистът не очаква сериозен ръст на инфлацията след приемането на еврото и даде за пример балтийските страни, които като България са отворени икономики с валутни бордове, там ефектът от инфлацията след влизането им в еврозоната е бил само 0,3 - 0,4%. Еврозоната поддържа сравнително ниска инфлация през последните десетилетия, дори и в момента тя е по-ниска от тази в САЩ, въпреки войната в Украйна и високите цени на енергоносителите. Присъединяването на България към еврозоната ще донесе стабилна ниска инфлация в дългосрочен план, убеден е той. Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

Правителството може успешно да се възползва от ситуацията със сравнително добрата доходност на дълга на страната като емитира нов външен дълг в евро и долари по-късно през годината. "Рисковата премия, която България плаща над германските държавни ценни книжа, е около 80 базисни пункта, което е доста прилично - при Италия същата премия вече е около 2%", посочи бившият зам.-министър на финасите. Това се дължи на факта, че страната ни все още е с нисък държавен дълг - около 25% от БВП, а разполага и с 10 млрд. лева фискален резерв.

Катев определи макроикономическата ситуация в страната като "много стабилна", а фискалната политика на правителството - като "по-скоро разумна", въпреки критиките за увеличен дефицит от около 5% заради закъснелите помощи за бизнеса за справяне с последиците от пандемията.

Средствата вероятно ще се използват и за краткосрочни мерки като социални разходи, така и за дългосрочни инфраструктурни проекти с постепенно увеличение на инвестициите в последните, каза Катев, цитирайки последната средносрочна прогноза на Министерството на финансите. "Управляващите залагат, че ще могат прозрачно, бързо и ефективно да усвоят средства и по Плана за възстановяване, и чрез прозрачни инвестиции в инфраструктурата да стимулират допълнително икономическия растеж.", посочи той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Походът на България към еврото все повече тревожи Европа

България и еврото: Има ли основания за тревога?

Защо еврото е изгодно за България?

Разкриха откога ще плащаме в левове и евро

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички