Вицепремиер: България трябва да се пребори за еврото


Вицепремиер: България трябва да се пребори за еврото
Снимка: iStock

5076

България трябва да положи необходимите усилия и да се пребори да влезе в Еврозоната на планираната дата 1 януари 2024 г. Това пише във Facebook вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му приемането на еврото ще ни донесе сериозни ползи, а забавянето по този път носи големи рискове за страната ни в предстоящите несигурни финансови времена. Приемането на еврото у нас се отлага с поне 2 години

Според него наши дни успешното развитие на България може да се постигне само в сътрудничество с другите европейски държави. "Необходимо е да бъдем част от големите съюзи, да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да взимаме решенията, вместо само да прилагаме чужди такива. Да бъдем архитекти на икономическата си политика, вместо само ползватели на такава. В този смисъл членството в Еврозоната трябва да остане стратегическа цел за България.", обяснява Пеканов.

Той предупреждава, че различни сили ще се опитат да саботират приемането на еврото у нас. Според него на последните избори българите са потвърдили желанието за по-тясно сближаване и активно участие в европейските процеси. Политическата криза в България е спирачка за приемането на еврото

Пеканов се надява, че проевропейските сили в Народното събрание ще реагират своевременно, за да бъдат надмогнати тези спекулации и да се покаже, че мнозинството подкрепя този път на България. Парламентът блокира приемането на еврото?

Ползите от приемането на еврото

Вицепремиерът по еврофондовете изтъква ползите от влизането ни в Еврозоната. "За една малка отворена икономика, която иначе само се лъкатуши по течението на глобалната икономика, влизането във втората най-използвана валута в света може да служи като котва на стабилността. Това има своите безспорни позитиви, сред които увеличаване на сигурността чрез засилване на надзора, стимулиране на експортните сектори и на туризма, пълен достъп до финансовите пазари и глобалната финансова инфраструктура, отпадане на трансакционните такси, изсветляване на доходите, повишаване на кредитния рейтинг и съответно намаляване на лихвите по държавния дълг.", обяснява той. Защо еврото е изгодно за България?

Всичко това има пряко отражение върху държавните ни разходи - милиони левове на година, които плащаме на международните банки в по-високи лихви, могат да се вложат в здравеопазване и образование. Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати

Пеканов опонира на скептиците и противниците на присъединяването ни към еврото, като дава приимер с другите европейски държави. "Чувам призиви да премислим избора си. В основата си тези призиви дълбоко в себе си искат да ни убедят, че Германия, Франция, Испания, Италия, Словакия, Словения - всички те са се объркали, когато са приели общата валута, че тя е грешка и те не знаят какво правят. Сигурен съм, че могат да се намерят мними експерти и публични фигури със спорен авторитет, които да говорят това от сутрин до вечер. Но също така съм сигурен, че мнозинството от българските граждани не вярва в този аргумент.", убеден е Атанас Пеканов.

Той подчертава, че поради тази причина се нуждаем от ясни действия и продължаване на процеса по присъединяване, защото забавянето на процеса на въвеждане на еврото води след себе си големи рискове, особено през следващите години на финансови турбуленции и затягане на финансовите условия на глобално ниво.

Еврозоната не е перфектна, но става все по-добра

Пеканов признава, Еврозоната не е перфектна, тъй като паричният съюз още не е напълно завършен. Но се полагат усилия, така че общата валута да става по-силна и по-устойчива.

"От години в академичната среда, и лично аз в експертната ми работа, сме насочили усилия към това общата валута да стане по-силна институционално. Такива стъпки бяха приети в последните две години - както приемането на Механизма за възстановяване и устойчивост, така и неконвенционалните мерки на ЕЦБ за засилване на общите отговори, вместо всяка страна да се оправя сама за себе си. Допълнителната интеграция, структурните промени на Икономическия и паричен съюз и подялбата на рисковете от кризи са ключови стъпки, така че общата валута стана по-силна и по-устойчива. Именно тази подобрена институционална архитектура прави още по-смислено членството на България в Еврозоната.", обяснява Пеканов.

България върви уверено по пътя към еврото

Той припомня, че страната ни е поела ангажимент за приемане на еврото още с влизането си в ЕС, като изтъква, че последните две редовни правителства са направили важни стъпки в тази посока, визирайки управлението на ГЕРБ и ПП. Пеканов очертава хронологията на стъпките ни дотук, като посочва, че времето за анализи е било до 2020 г.

"През 2020-та година станахме член на валутния механизъм ERMII (т.нар. чакалня на еврозоната), което представлява де факто решението, стартиращо финалния процес. Времето за анализи е било преди това. В Хърватия анализите са направени през 2017-та година и ясно са задали посоката за влизането на страната в ERMII - стъпката, след която логично и неизбежно следва влизането в Еврозоната.

Редовният кабинет на премиера Кирил Петков прие Националния план за въвеждане на еврото, който рамкира техническите процеси на подготовка. Получихме положително становище от Икономическия и социален съвет – своеобразния граждански парламент на страната, където са представени работодатели, синдикати и гражданското общество. Радостно е, че всички социални партньори имат конструктивно и зряло поведение по темата.", обяснява служебният вицепремиер. Домусчиев: Бизнесът застава зад влизането ни в еврозоната

Той е доволен, че всички социални партньори се държат конструктивно и зряло по темата, а икономисти от академичните среди са доказали, че приемането на еврото има повече ползи, отколкото недостатъци. Експерт разкри плюсовете и минусите от приемането на еврото

"В края на миналата седмица в Аулата на Софийския университет беше представена академична монография от редица български икономисти и представители на катедра "Икономика", която задава пътя на България за членство в Еврозоната, подчертава доминиращите позитиви от влизането и дискутира как да бъдат избегнати или адресирани евентуални рискове пред гражданите. Тук и сега не трябва да позволяваме този процес да спира, особено в една несигурна ситуация в света, в която е от ключово значение да се движим заедно със силните съюзи и да се възползваме от общите решения, вместо да бъдем сами и оставени на приливите и отливите на международните икономически цикли", завършва позицията на Атанас Пеканов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приемането на еврото ще повиши доходите, твърди шефът на БНБ

Замяната на лева с еврото ще премине гладко

България и еврото: Има ли основания за тревога?

Приемане на еврото: Как ще се променят цените?

Разкриха кога и как ще приемем еврото

Кристалина Георгиева: Приемането на еврото е логична стъпка за България

Как България ще приеме еврото

Не е задължително да приемем еврото, когато доходите ни стигнат европейските

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80095
 • GBP
  1
  2.32635
 • JPY
  100
  1.15293
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички