Шефът на БНБ: България няма как да приеме еврото със служебно правителство


Шефът на БНБ: България няма как да приеме еврото със служебно правителство
Снимка: iStock

8118

България няма как да влезе в еврозоната със служебно правителство. Страната ни вече сериозно изостава с изпълнението на плана за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушването си в парламента.

Гуверньорът беше повикан по искане на БСП, но депутатите от левицата останаха неприятно изненадани от това, че той не беше подготвил изисканите от тях доклади за икономическия растеж, финансовата стабилност, конкурентоспособността на българските фирми и т.н. при приемането на еврото.

Според Радев България е готова за членството в еврозоната и ползите, включително и за банките, са повече от вредите. "Истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на Народното събрание", заяви Димитър Радев пред депутатите. Парламентът блокира приемането на еврото?

Радев заяви, че липсата на редовно правителство и ясен ангажимент към членството в еврозоната е "сериозен проблем за напредъка". Политическата криза в България е спирачка за приемането на еврото

Забавянето на влизането в еврозоната ще има цена за България и тя никак няма да бъде малка, предупреди шефът на БНБ. "Цената на нашия дълг се покачва - това в средносрочен план означава значителна финансова тежест", каза още той.

"Личното ми мнение е, че въпросът е дали България да остане неопределено дълго, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на зададения процес по присъединяване към еврозоната", каза той.

Управителят на БНБ изтъкна, че това е третата дискусия на тема анализ на ефектите от присъединяване към Еврозоната в парламента, в която той участва в последните 6 месеца. България и еврото: Има ли основания за тревога?

Инфлацията е все по-голям проблем

В момента България не изпълнява всички условия за членството в еврозоната, като най-критично е нивото на инфлацията, призна гуверньорът.

Въпреки това държавата е готова да приеме еврото, макар и да има голямо забавяне на процедурата. Ако искаме да успеем с датата 1 януари 2024 г., трябва да предприемем действия не в близките месеци или седмици, а още в близките дни, подчерта Димитър Радев и призова за политическа подкрепа. Вицепремиер: България трябва да се пребори за еврото

България не изпълнява някои от условията за членството във валутния съюз - освен за равнището на инфлацията, така и за нивото на бюджетния дефицит и на дългосрочните лихви по дълга. Най-рисковият критерий обаче е инфлацията, но в същата позиция е била Хърватия. В процеса на разговорите е намерено решение и от Европейската централна банка (ЕЦБ) са отбелязали, че няма нарушение на този индикатор.

При оценката на бюджетния дефицит не се смятат разходите, правени за борба с пандемията от коронавируса, затова и по този показател България засега няма проблем. До момента и лихвите по дълга са приемливи. Приемането на еврото у нас се отлага с поне 2 години

България е била лидер и дори е станала причина за промени в процедурите, но сега изостава, докато Хърватия ще приеме еврото още следващата година. Хърватия изпреварва България в приемането на еврото

"Хърватия започна една година след нас, копира абсолютно всичко, което бяхме подготвили, и единствената разлика между двете страни е, че Хърватия направи много силен политически демарш и демонстрира много силен политически ангажимент по тази тема. От 1 януари 2023 г. те ще бъдат реален член на еврозоната", допълни той. Хърватия разкри как ще приеме еврото

"Пазарите дават тревожни сигнали", предупреди Радев, визирайки цената на българския дълг, която се увеличава с "невиждан темп". Заради добрия си напредък Хърватия много по-лесно и евтино продава дълга си, отколкото България. Пазарите може и да ни принудят да влезем в еврозоната, призна управителят на БНБ. Походът на България към еврото все повече тревожи Европа

Ползите от Банковия съюз

Радев определи като "еднозначно положителни" ефектите, които БНБ вече отчита от факта, че от 2 години членува в Банковия съюз.

"Разполагаме с база данни, до която нямаше как да имаме достъп дори ако инвестираме огромни ресурси. Участваме във взимането на най-важните решения, засягащи банковия сектор в еврозоната - не само за българските, но и за европейските банки. Нашият глас тежи толкова, колкото гласът на Германия, Франция, Италия, Испания и всяка от останалите страни в еврозоната. Вместо да чакаме да ни бъдат сведени решения от другите, ние участваме активно във вземането на тези решения.

Имаше опасения, че членството в Банковия съюз ще натовари българските банки с непосилни такси. Банките плащат такси, но финансовите ползи са значително повече. Само по линия на единния механизъм за преструктуриране, българските банки спестяват не по-малко от 160 млн. лв. на година", коментира още Димитър Радев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напук на ИТН и БСП одобриха плана за приемане на еврото

Разкриха кога и как ще приемем еврото

Защо еврото е изгодно за България?

Приемането на еврото ще ни донесе европейски заплати

Приемането на еврото ще повиши доходите, твърди шефът на БНБ

Замяната на лева с еврото ще премине гладко

Как България ще приеме еврото

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички