Европа плаща все по-тежка цена за пандемията


Европа плаща все по-тежка цена за пандемията
Снимка: iStock

4734

Икономическите симптоми на пандемията все по-силно се усещат от бизнеса и гражданите в Европа. Най-тежко е финансовото положение на Запад, където определят икономическия срив като "невиждан" и "катастрофален", разказва NOVA.

Икономиката на Испания е най-тежко засегнатата от пандемията в Европа. Страната регистрира криза, невиждана от времето на Гражданската война. Какво предстои: Нова Голяма депресия или икономически ренесанс?

"Когато обявиха извънредното положение, нямахме друг избор и затворихме магазините. Разходите се трупаха, а приходи нямаше. В момента сме в пълна разпродажба. Даваме нещата под реалната им цена", обясни Инихо Креспо, собственик на магазини за дрехи.

Сега на обекти като магазините на Креспо е позволено да работят, но клиентите са много малко. Хората или не харчат пари, или избягват да излизат от домовете си от страх от болестта. "Когато бяхме в разгара на сезона имах 14, 15, дори 16 работници. Намалихме ги на петима", обяснява Креспо.

В подобно положение се намира и туризмът. Годишно страната се посещава от 75 млн. чужденци. Но не и тази година. За това допринасят решения като изискването на Великобритания при връщане от Испания, гражданите да са под карантина. Собствениците на хотели са готови на всичко, за да намерят вариант. Европа подцени коронавируса, беше тотално неподготвена

"Ние, хотелиерите, можем да поемем разходите по тестване на туристите. Както им се иска отрицателен тест, за да тръгнат, ние можем да ги тестваме тук, преди да се върнат. Ще бъде за наша сметка и може да се избегне изискването за карантина", заяви Хорхе Марихал, директор на сдружение на хотелиери.

Във Великобритания икономическите показатели са подобни на испанските. Положението се усложни от втората вълна на вируса. Това наложи нова карантина. Повече от 4 млн. души в северозападната част на страната отново са под стриктни забрани. Великобритания потъна в невиждана рецесия

Икономиката на Еврозоната се е свила с над 12% за последното тримесечие. В някои страни пандемията заличи икономическия ръст от последните 15 години. А към икономическите проблеми се прибавя и социално недоволство.

Въпреки сравнително успешната борба с вируса, в Германия имаше голям митинг срещу здравните мерки. Хиляди изказаха съмнение, че правителството нарушава правата на гражданите, като ограничава свободите им със забрани.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички