Европа подцени коронавируса, беше тотално неподготвена


Европа подцени коронавируса, беше тотално неподготвена
Снимка: iStock

3574

Европейският съюз е бил тотално неподготвен за пандемията от коронавирус, а самостоятелните реакции на държавите са попречили още повече на колективното справяне с кризата. Това са част от заключенията в разследване на британския вестник The Guardian за отговора на COVID-19.

Две европейски агенции, свързани със здравеопазването, предупреждават още през януари 2020 г. за надвисналата опасност. На тези сигнали обаче никой не обръща внимание. На среща на 17 януари се явяват едва 12 от 27 представители на европейски здравни министерства, плюс този на Великобритания.

Дни по-късно, на специална пресконференция, кризисният координационен екип на Европейската комисия е шокиран от отсъствието на журналисти в залата, тъй като по това време медиите предпочитат да отразяват преговорите около Brexit.

Закъснява и първата среща на европейските здравни министри. Тя е отложена с 3 седмици заради това, че хърватският министър, който трябва да я организира, е забъркан във финансов скандал в родината си.

Оказва се, че европейските държави нямат предпазни средства, защото са унищожили негодните и не са попълнили запасите си. Като пример се посочва Франция, която през 2011 г. разполага с над милиард и половина маски, а в началото на тази година – едва със 117 млн.

Едва когато осъзнават проблема в началото на март 2020 г., правителствата на 15 от 27-те държави членки ограничават търговията на предпазни средства и лекарства. По този начин те буквално обричат тежко пострадалата по това време Италия, защото никой не е готов и зовът за помощ на страната е посрещнат с оглушително мълчание. ЕС ни дава 812 млн. евро за борба с коронавируса

"Молбата на Италия не бе чута от нито една страна от съюза. Това означаваше, че не просто Италия не бе подготвена, никой не бе готов. Липсата на помощ за страната не беше заради липса на състрадание. Тя беше от липса на оборудване", казва комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички