Европейците свиват потреблението на хранителни стоки


Европейците свиват потреблението на хранителни стоки
Снимка: iStock

2676

Гражданите на Европейския съюз свиват потреблението на хранителни стоки на фона на високата инфлация, става ясно от сезонно изгладените данни за оборотите в търговията на дребно на европейската статистическа служба Евростат.

Оборотът в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия в ЕС намалява с 4.7% през януари тази година спрямо същия месец на миналата година. Данните потвърждават тенденцията от миналата година. За сравнение, оборотът в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия отчете спад на годишна база от 6.1% през декември, а през предходните ноември и октомври понижението достигаше съответно минус 3.5% и минус 3.9%.

Конкретно за страните от еврозоната годишният спад в оборота на дребно при търговията с храни и напитки възлиза на 5% през януари.

Общият оборот в търговията на дребно в ЕС намалява през януари с 2.2% в ЕС и 2.3% в еврозоната спрямо същия месец на миналата 2022 година.

В същото време общият индекс на оборота в търговията на дребно у нас през януари нараства с 5.6% на годишна база, което е едно от най-високите повишения сред страните от ЕС.

Минимален спад на годишната инфлация в еврозоната през февруари

От данните на Националния статистически институт за предходния месец декември обаче става ясно, че оборотите на дребно конкретно при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отчитат спад от 2.7% на годишна база, което е в тон с общата тенденция в ЕС, продължаваща и през настоящата 2023 година. От друга страна, повишението на цените на стоките у нас, допринася и за нарастването на индекса на оборотите на дребно. Така например, оборотите в търговията на дребно конкретно в „специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” нарастват с 4.5% на годишна база през декември, докато оборотите в „неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия” отчитат годишен спад от 3.7%, сочат последните налични данни на НСИ.

Страните с най-сериозен годишен спад в оборотите на дребно през януари са Белгия (-8.9%), Германия (-6.8%), Дания и Швеция (по -5.8%). Страните с най-висок ръст в оборотите са Словения (+18.5%), Румъния (+5.8%), Малта (+5.7%) и България (+5.6%). Трябва да се отбележи, че статистиката не включва налични данни за няколко страни от ЕС.

Проверките установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при храните

На месечна база оборотите в търговията на дребно в ЕС нарастат с 0.3% през януари спрямо декември както в ЕС, така и в еврозоната. Повишението идва след като през декември бе отчетен месечен спад от 1.6% в ЕС и 1.7% за еврозоната. Оборотите в търговията на дребно у нас нарастват с 1.8% през януари спрямо предходния месец декември.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички