Проверките установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при храните


Проверките установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при храните
Снимка: iStock

4096

Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи, неосновани печалби и се ощетяват правата на потребителите. Искам да е ясно. Ние не обявяваме война на търговските вериги. Но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нямаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните. Това заяви служебният заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представиха резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

Той обяви, че КЗП е направила 471 проверки, при които са установени 452 нарушения. 200 от тях – за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 проверки, като са констатирани 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 установени нарушения. 

Служебният вицепремиер увери, че всички проверки ще продължат, като се очакват и резултати. В ход е и постоянен мониторинг на цените на храните. Изготвят механизми срещу спекулата с цените на храните у нас

„При 200 от констатираните нарушения става въпрос за нелоялни търговски практики“, посочи председателят на КЗП Стоил Алипиев.

„Резултатите от анализа са притеснителни“, подчерта вицепремиерът, като добави, че се подготвят и промени в законодателството по въпроса. По думите му към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда ясно, докато тази на храните върви нагоре. „Това ни кара и да вземем всички тези мерки“, посочи още Алексиев. 

„Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар, а цените се завишават изкуствено“, заяви председателят на КЗП. Той подчерта важността за установяването на нелоялни търговски практики, защото са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Алипиев посочи и няколко примера за нелоялни търговски практики. „Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и когато отидете до касата, се оказва, че цената на стоката е по-висока от тази, на която е предложена. Има невярна информация и за теглото на стоката. Продукти, продавани за българско производство пък се оказва, че са внос“, заяви той. Как търговските вериги подвеждат потребителите?

„Защитник съм на бизнеса, но трябва да има и етика, да не се използва ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се опитват да се възползват от ситуацията“, категоричен е Никола Стоянов, служебният министър на икономиката и индустрията. Държавата измисли назидание за високите цени на храните

Вицепремиерът по икономическите политики подчерта, че институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна. Ще може да се подават и потребителски сигнали. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Харчим половината заплата за наеми, сметки и храна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички