КЗП: Нарушенията в търговските вериги са повече от проверките, глобите стигат до 50 000 лева


КЗП: Нарушенията в търговските вериги са повече от проверките, глобите стигат до 50 000 лева
Снимка: iStock

2651

Осем работни дни е продължила проверката на експертите от Комисия за защита на потребителите в търговските вериги и към момента резултатите показват притеснителни тенденции – констатираните нарушения минават броя на проверките. Открити са 370 нарушения от 350 проверки, като около 150 са нелоялните търговски практики. Това заяви председателят на КЗП Стоил Алипиев в ефира на bTV.

След проверките на КЗП има административни по-леки нарушения, от които санкциите стигат до 500 лева.

По думите на Алипиев глобите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лева. Проверките на КЗП ще продължат и занапред, като не се очаква да спират. Председателят на КЗП обясни, че нелоялните търговски практики подвеждат потребителите с невярна информация – плодове и зеленчуци, обявени за българско производство се оказват от друга държава, стока, която купуваш 2 и получаваш 3 на цената на 2 се оказва невярна, има разминаване в грамажа, цени, които на щанда са едни, а на касата – други и т.н. КЗП тръгна по моловете да търси лъжливи намаления

Алипиев очаква да отпадне предпоставката за изкуствено повишаване на цените на стоките, тъй като по думите му нелоялните търговски практики вдигат изкуствено цените на стоките.

КЗП няма отношение в кадровата политика на Министерство на земеделието, храните и горите по отношение на цената на млякото.

Стоил Алипиев призова хората да пазаруват от доказани търговци, установени и добри в продажбата на стоката си. Специалистът се надява в рамките на 3 до 6 месеца потребителите да усетят по-ниски цени на пазара.

Проверките в търговските вериги коментира и Ангел Джалев от КЗП в ефира на NOVA. „Сред най-често срещаните нарушения е разлика в цената на щанда и на касата. Другото нарушение е разликата в грамажа. Това е нарушение на веригата, които слагат етикетите“, обясни той. Има нарушения и при имитиращите продукти, които се продават и на значително по-висока цена. „Всичко това деформира пазара. Потребителите са в заблуда“, добави Джалев.

На въпрос за кой продукт трябва потребителите да внимават при цена и грамаж, той посочва, че най-големи разлики има при млечните продукти. „Трябва да се внимава и при продуктите в насипно състояние – като топла витрина. Там цените са за 100 гр., а е редно да са за 1 кг“, обясни Джалев.

Той беше категоричен, че цените в брошурите трябва да отговарят на цените на щанда и да има необходимите количества, за да се покрие търсенето. Джалев е убеден, че след проверките ще има положителни резултат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Приемане на еврото: НАП и КЗП ще следят цените

Нова измама: Плащаме за хотел 2 или 3 звезди, оказва се къща за гости

Нови рокади: Служебният кабинет смени цялото ръководство на КЗП

КЗП започва мащабни проверки заради рекордната цена на метана

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички