Нови рокади: Служебният кабинет смени цялото ръководство на КЗП


Нови рокади: Служебният кабинет смени цялото ръководство на КЗП
Снимка: БГНЕС

6751

Служебното правителство е подменило изцяло състава на Комисията за защита на потребителите с решение от вчера, става ясно от съобщение на досегашния състав на комисията. Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а за членове – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Стоил Алипиев е юрист по образование, от 2016 г. е адвокат от Софийска адвокатска колегия. През последните 7 години е председател на УС на Сдружение "Национална асоциация за защита на потребителите" и като такъв от 2020 г. е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация". Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014-2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013-2014 г. Бил е и юрисконсулт в частния сектор.

Ангел Джалев е юрист по образование. От 2019 г. до момента е бил началник на отдел в Държавна агенция "Технически операции". Преди това, от 2011 г. до 2019 г. е бил прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. Работил е също като юрисконсулт в частния сектор.

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите от март 2015 г. до май 2022 г. Между 1999-2003 г. е бил кмет на район "Студентски" в Столична община. Висшето си образование завършва в УНСС.

Според освободените членове на КЗП действията на правителството са груба намеса в независимостта на контролните органи и надхвърлят правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. "Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите", се казва в позицията на свалените от постовете в КЗП. Те твърдят, че "смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с 5-годишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика". Регионалният министър смени и ръководството на "Автомагистрали" ЕАД

"Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции", се казва още в позицията им.

По думите на служебния министър на икономиката Никола Стоянов ръководството на Комисията за защита на потребителите е извършило редица нарушения и е отказвало комуникация с него. Според Стоянов Иван Френкев, председател на КЗП, е бил назначен без да отговаря на нужния образователен критерий, а при ръководството му са направени редица неправомерни назначения в комисията. Смениха почти цялото ръководство на "Булгаргаз"

Нови смени има и в екипа на НАП, като в главна дирекция "Фискален контрол" от днес са с ново ръководство. Досегашният ръководител на звеното за фискален контрол Филипина Тодорова е освободена от длъжност. Досегашните директори на "Оперативни дейности" и "Селекция и последващ контрол" ще заемат експертна длъжност. За директор на ГД "Фискален контрол" е назначен Емил Беков – дългогодишен служител в НАП. Функциите на ръководител на дирекция "Оперативни дейности" в Централно управление ще се изпълняват от Спас Шишков.

Промени в ръководството на отдел "Оперативни дейности" има и в териториална дирекция на НАП София-град, като от заеманата длъжност е освободен досегашният началник Тотьо Карапеев. На негово място ще бъде назначен Стоян Дечев. Промените в структурите на Главна дирекция "Фискален контрол" са заради наблюдения и анализ на новото ръководство и неговата различна визия за тази важна за НАП функция. Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Служебният кабинет смени и ръководителя на пътната агенция

Служебното правителство смени ръководството на Държавен фонд "Земеделие"

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички