Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?


Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?
Снимка: БГНЕС

11051

Служебното правителство уволни изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Мотивите за смяната му са свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщават от правителствената пресслужба. Спецов е извикан тази сутрин в Министерския съвет и му е съобщено, че ще бъде освободен от поста, който заемаше от май 2021 г. Уволниха и шефката на НАП Галя Димитрова

Новата власт твърди, че вече бившият ръководител на НАП информация е подавал разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. агенцията е съобщила за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи.

След приемането на актуализацията на бюджета за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, смятат от служебния кабинет. 2,4 млрд. лв. ДДС е възстановила НАП на коректни фирми

Те предупреждават и за допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП. Не се споменава кое е конкретното дружество, но по-рано днес върнатият наскоро начело на КЕВР Иван Иванов заяви пред bTV, че "Булгаргаз" дължи данъци на стойност 105 млн. лв. към хазната.

Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП, каза пред bTV Румен Спецов. Министърът на финансите Росица Велкова-Желева му е съобщила за отстраняването, а решението е на Министерския съвет.

Междувременно се разбра, че прокуратурата разследва бившата фирма на Спецов още от 2021 г. За това потвърди зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред вестник "Сега".

Кой е новият шеф на НАП?

Новият ръководител на приходната агенция е назначен Михайлов. Той е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото.

Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. Михайлов беше изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Тогава от ГЕРБ заявиха, че той е бил разследван за източването на 15 млн. лв. ДДС, но от служебното правителство отвърнаха, че е оправдан по всички обвинения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НАП си търси човек - дава 4000 лева заплата и щедри бонуси

Вдигнаха на 6000 лв. заплатата на шефката на НАП

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички