Премиерът възложи изготвяне на механизми за контрол на цените на храните в страната


Премиерът възложи изготвяне на механизми за контрол на цените на храните в страната
Снимка: iStock

2623

Национално координационно звено с председател вицепремиерът Христо Алексиев ще изготви механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

С днешна заповед Донев официално възлага на състава на координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки, отговарящи на националното и европейското законодателство. Държавата измисли назидание за високите цени на храните

„Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен и болезнен въпрос за голяма част от хората в България. В резултат на усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените. Заради спекулациите по темата „спекула“ ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, посочи той и припомни, че звеното работи от началото на февруари тази година. Как търговските вериги подвеждат потребителите?

Донев посочи, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води „не война, а разговор“.

Премиерът забелязва движение на някои цени на храни надолу, маркирани като трайна промоция и разчита това като знак за преосмисляне методите за образуването на цените в търговските вериги на храните.

Служебният премиер посочи, че предстои нова среща с представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. „Със сигурност има какво да си кажем“, заяви Донев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Харчим половината заплата за наеми, сметки и храна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички