Френската икономика изпадна в застой


Френската икономика изпадна в застой
Снимка: iStock

2216

Икономиката на Франция стагнира през първото тримесечие на тази година при очаквания за умерен растеж, като по-слабото ѝ представяне беше в резултат на рязък спад на потреблението и по-бавен инвестиционен растеж, показват предварителни данни на френската официална статистика INEE.

Слабото представяне на френската икономика вече започва да отразява негативното влияние на войната в Украйна и нарастващият инфлационен натиск. 

Брутният вътрешен продукт на Франция остана без промяна спрямо последното тримесечие на 2021 г., когато нарасна с 0,8% (слаба възходяща ревизия от 0,7%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за растеж на БВП с 0,3 на сто, предаде БНР.

Според INEE икономиката се оказа в застой поради слабост на вътрешното търсене. Потреблението на домакинствата спадна през първото тримесечие с 1,3% след увеличение от 0,6% през предходните три месеца, като този спад беше най-силно изразен в хотелиерските и ресторантьорските услуги, както и при разходите за облекло и текстил.

Растежът на бруто образуването на основен капитал се забави до 0,2% от 0,3% в края на 2021г., като инвестициите в транспортна техника отново спаднаха рязко. Рекордна инфлация и във Франция

Вътрешното търсене отне през първото тримесечие 0,6 проценти пункта от растежа на БВП, след като през предходното тримесечие допринесе с 0,5 процентни пункта.

През първите три месеца на 2022 г. имаше и забавяне на растежа на френския износ до 1,5% от 3,5% в края на миналата година, докато вносът се повиши с 1,1% след увеличение от 3,2% през предходните три месеца. Приносът на външната търговия към растежа на БВП беше леко положителен през това тримесечие - 0,1 проценти пункта след 0,0 през предходното тримесечие.

Спрямо първото тримесечие на 2021 г. БВП на Франция нарасна с 5,3% след повиение с 5,4% през последните три месеца на миналата година.

Insee представи и данни, които показват спад на потребителските разходи за стоки с 1,3% през март спрямо февруари, когато те се повишиха с 0,9%, докато очакванията бяха за техен ръст с 1,2 на сто. Това понижение се дължи главно на рязкото намаляване на потреблението на хранителни продукти и отчасти на намаляването на потреблението на енергия, съобщи INEE.

Френското правителство състави пакет от мерки на стойност 25 милиарда евро, за да помогне за защитата на намаляващата покупателна способност на потребителите, като голяма част от тези мерки включва таван за увеличаване на цените на газа и електроенергията.

Но това не попречи на цената на живота да бъде основна тема на президентските избори във Франция този месец, които настоящият президент Еманюел Макрон спечели в неделя, като победи крайнодесния лидер Марин льо Пен. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

Макрон посочи, че първите му стъпки след парламентарните избори през юни ще включват допълнителни мерки за подпомагане на потребителите, като субсидии за хора с ниски доходи, които трябва да използват автомобилите си, и увеличение на пенсиите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички