Г-7 ще забрани търговията с руски диаманти


Г-7 ще забрани търговията с руски диаманти
Снимка: iStock

1579

Лидерите на Г-7 се очаква да обявят по-късно днес забрана на търговията с руски диаманти и мерки за управление на около 300 млрд. евро (323,58 млрд. долара) в замразени активи на руската централна банка и тавана на цената на петрола на Г-7, предава Reuters, като се позовава на запознати източници.

Според източник на агенцията се очаква Г-7 да обяви директна забрана от 1 януари и след това непряка от 1 март до 1 септември. През периода на въвеждане диамантените компании ще могат да използват система за самодеклариране като предоставената от Световния диамантен съвет.

Системата ще използва проследяване и сертифициране, извършено от Г-7 и ще се прилага само за необработени диаманти в начална фаза. Западните страни първоначално разгледаха различни предложения, свързани с необработени и полирани скъпоценни камъни, но до споразумение за полираните не се стигна.

Снимка: Getty Images

Що се отнася до петрола, западните страни признаха, че въздействието на тяхната горна граница на цените от 60 долара върху руския суров петрол е намаляло за година и те търсят начини да засилят прилагането. Последният предложен от ЕС пакет от санкции срещу Русия включва някои мерки за изчистване на подробности за „допълнителните разходи“ и забавяне на продажбата на стари западни кораби на т.нар. „сенчест флот“ на Русия.

Що се отнася до замразените руски активи, ЕК се очаква следващата седмица да предложи начин за улавяне на неочакваните печалби от лихвите, получени върху замразените активи. Координацията с Г-7 обаче е от съществено значение, тъй като активите са разпределени между различни валути, въпреки че повечето се държат от белгийската клирингова къща Euroclear.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страните от Г-7 с ключово решение за доставките на диаманти от Русия

Решено: ЕС ще санкционира руската търговия с диаманти

Европа готви нови санкции: Може спре вноса на диаманти от Русия

Защо Ботсвана спира продажбите на диаманти?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички