ГЕРБ, Има такъв народ, ДПС и Възраждане свалиха Никола Минчев като председател на Народното събрание


ГЕРБ, Има такъв народ, ДПС и Възраждане свалиха Никола Минчев като председател на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

7770

Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Това реши новата коалиция между ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане" в парламента. Решението беше взето със 125 гласа "за", 113 "против" и 1 "въздържал се".

Това гласуване беше тест за внесения от ГЕРБ вот на недоверие, който ще се дебатира и гласува следващата седмица. Гласуването показа, че правителството трябва да открие точно 7 депутати, които да се отцепят от опозицията и да осигурят мнозинство на кабинета "Петков". Край на агонията: Партията на Слави напуска властта

Правилникът гласи, че постът Минчев ще бъде поет от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". След това ще бъде избран нов председател, като към момента изглежда, че това ще бъде Ива Митева от "Има такъв народ".

"Мафията си поиска държавата"

В началото на дебатите Никола Минчев влезе в залата и бе посрещнат с продължителни аплдосименти.

"Мафията си поиска държавата", заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той посочи, че всичко се случва броени дни, след като са пресечени престъпните схеми на "Капитан Андреево", пресечени са парите в МРРБ и е даден знак, че ще заработи КПКОНПИ.

"Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента", каза Гюров. Той добави, че Минчев е брилянтен юрист и пазител на политическия морал, което се е признавало от всички. "Македонският сценарий е фалшив. Измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу визи за САЩ", каза Гюров.

"Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Все още има време да застанете от правилната страна на историята", каза още той. Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели. Не предавайте българите и България на мафията. Няма да можете да си го простите", допълни Гюров.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че е уронване на престижа на Народното събрание да се наричат "мафия" тези, които искат оставката на Минчев.

В парламента има ново мнозинство

"Истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои зад вота на недоверие следващата седмица - в пленарната зала има ново мнозинство. Влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на един модел, който властваше до този момент. Новото мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. В такъв парламент може би е по-добре аз да не бъда председателят. Защото тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", каза самият Никола Минчев малко преди гласуването.

"Винаги съм бил против най-жестокият, неписан, но винаги изпълняващ се закон в българската политика - "Първи си отиват достойните". В продължение на 30 години различни политически формации се замерят с обвинения, някой път са в коалиция, друг път са в опозиция, понякога се разпадат, друг път се събират. Но винаги жертви в техните спорове падат тези, които имат най-малка вина за тях. Днес това се случи с Никола Минчев. Няма защо да се чудим защо политиката се счита за мръсна работа, когато в нея не се допускат чистите хора.

Това не е краят, а началото в политиката за Никола Минчев. Надявам се да виждаме повече хора като него сред нас", каза депутатът от БСП Крум Зарков. Той призова политиците да вземат пример от поведението и начина на говорене на Никола Минчев.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") отговори, че от "Продължаваме промяната" говорят лъжи. "Говорят се глупости за диванчета и мафия", каза Йорданов. Според него Минчев не само е нарушил правилника, но е направил това, което му е било наредено по темата "Македония". "Вие сте групата, която събира предатели", обърна се Йорданов към "Продължаваме промяната".

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН, заяви, че не е предател, но не може да предпочете Слави Трифонов пред българския народ. "За пръв път държавата има възможност да си върне заграбени бизнеси", каза Василев.

Според него хора като Ива Митева и Андрей Чорбанов не искат да стоят до Тошко Йорданов. "Не подкрепяйте преврата в държавата, държавата ни е по-важна от всичко", обърна се Василев към тях.

Председателят на парламентарната група "Демократична България" Христо Иванов заяви, че всички са признали, че Никола Минчев е от най-хубавите неща, които парламентът е произвел. "Политическата криза не се състои в загубата на мнозинство от нашата сложна коалиция. Има дълбока конвулсия на българския политически процес, след като направихме три избора и сме се засилили към четвърти", каза Иванов. Той изтъкна, че светът сега е като разбъркан кошер. 

"В този момент може ли да си позволим да се носим по течението, без да имаме алтернатива", попита Иванов. Той не отрече и собствената си отговорност, но изтъкна, че въпросът е къде отиваме и какво правим. 

"Прави са тези, които казват, че трябваше да има повече диалогичност. Само че ние атакуваме най-диалогичния човек в този парламент. Прави са и другите – трябваше да видим смяна на управлението от твърде дълго застоялия се Бойко Борисов", каза Иванов.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички