Германската инфлация скочи до 40-годишен връх


Германската инфлация скочи до 40-годишен връх
Снимка: iStock

2489

Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен връх от 7,4% с оглед на продължаващото рязко поскъпване на енергийните цени след началото на руската инвазия в Украйна, потвърждават предварителните данни на немската официална статистика Destatis. Инфлацията в еврозоната - пак рекордна

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,8% спрямо предходния месец, когато скочи с 2,5%.

Инфлацията на годишна база се ускори до 7,4% от 7,3% през март, достигайки поредно най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив, предаде БНР.

Основният възходящ натиск върху инфлацията през април дойде от цените на енергийните продукти, които скочиха с 35,3% на годишна база след ръст с 39,5% през март. Солиден ръст с 98,6% имаше при цените на мазута, на моторните горива цените нараснаха с 38,5%, а на природния газ - 47,5%.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни продукти се увеличиха значително и продължават да оказват значително влияние върху все по-високия темп на инфлация в Германия. Допълнителни фактори за растящата инфлация през текущия месец бяха и оставащите проблеми с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия, както и значителното увеличение на цените на енергийните продукти нагоре по веригата на икономическия процес, посочва Destatis.

Според немската статистика влиянието на войната в Украйна върху цените става все по-видимо.

Има обаче солидно повишаване с 8,6% и на цените храните след растеж с 6,2% месец по-рано. По-високи цени бяха регистрирани за всички групи храни, главно хранителни мазнини и масла (скок с 27,3%), месо и месни продукти (с 11,8%), млечни продукти и яйца (с 9,4%) и пресни зеленчуци (с 9,3%).

Цените на услугите се повишиха с 3,2% след растеж с 2,8% през март. Рязък скок на петрола след предложеното от ЕС ембарго върху руския нефт

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през април с 0,7% спрямо март, като растежът ѝ на годишна база се ускори до 7,8% от 7,6% месец по-рано.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички